Az Európai Bizottság 60 000 vasúti utazási igazolványt juttat az európai fiataloknak

Európa

Az Európai Bizottság 60 000 európai fiatal számára biztosít ingyenes vasúti utazási igazolványt a DiscoverEU kezdeményezés legújabb, holnap kezdődő fordulója keretében. Az érdeklődők október 12-én déltől október 26-án délig jelentkezhetnek. A most meghirdetett fordulóban azok a 18 és 20 év közötti európai fiatalok pályázhatnak, akik 2001. július 1-je és 2003. december 31. között születtek. Kivételesen a 19 és 20 éves korosztály tagjai is jelentkezhetnek, mivel a nekik meghirdetni tervezett korábbi pályázati fordulókat a Bizottság a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztotta.

A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványaikat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton. Mivel továbbra is bizonytalan, hogy a Covid19-világjárvány miként fog alakulni, a foglalást rugalmasan lehet majd intézni, azaz az utazók az indulási dátumot egészen az indulás időpontjáig bármikor módosíthatják. Az utazási igazolványok egy évig lesznek érvényesek. A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban kelhetnek útra.

A fenntartható utazás előmozdítása – és az európai zöld megállapodás támogatása – érdekében a DiscoverEU keretében a sikeres pályázók elsősorban vasúton utazhatják be Európát. Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre annak megfelelően, hogy az adott ország népessége hogyan aránylik az EU teljes lakosságához. A fiataloknak szóló kezdeményezés most meghirdetett fordulójának külön érdekessége, hogy a sikeres pályázók többsége 2022-ben, vagyis abban az évben vág majd neki az utazásnak, melyet a Bizottság az ifjúság európai évének nyilvánított.
A teljes sajtóközlemény

A kezdeményezés honlapja