Csikos Sándor kulisszák nélkül – Könyvbemutatóra készül a Csokonai Színház

Kultúra

A Csokonai Színház kiadásában az idén jelent meg Csikos Sándor Jászai-díjas Érdemes és Kiváló Művész eddigi gazdag életútját bemutató kötet Csikos Sándor – Kulisszák nélkül címmel.

„Egész életemben azt csináltam, amivé fiatalon lettem, és amit csinálni akartam. Színész voltam. Tanítani is ezt tanítom. Rendezőként is színész voltam, de színészként is mindig az egész érdekelt, nem csupán az én kicsi vagy nagy szerepem” – mondja pályájáról Csikos Sándor. Ugyanez a pálya számokban: 55 év a színpadon, közel kétszáz szerep, három évtized tanítás, sok száz tanítvány.

A máig aktív színész a pályafutása során volt Méla Jacques és Asztrov, Széchenyi és István király, az Oszlopos Simeon Kis Jánosa és A gyertyák csonkig égnek Konrádja. Dobogós azon magyar színészek között, akik a legtöbbször játszották a Tragédia Luciferjét (Csikos Sándor közel százharmincszor lépett fel a Madách teremtette alakban). Ő tanította színpadi beszédre többek között Eszenyi Enikőt, Tenki Rékát, Schell Juditot, Csuja Imrét, Szarvas Józsefet, Polgár Csabát…

 

 

A százötven fotóval illusztrált „Csikos Sándor – kulisszák nélkül” című könyv egy élettörténet – de több annál: színháztörténet. Csikos Sándor lehetőségnek tekintette, hogy a maga életét úgy mondja el, hogy eközben másokról, a korról, a színház világáról meséljen. Nem kedélyeskedik, nem anekdotázik, hanem felidéz.

Az életútinterjút, pályatársak írásait, valamint gazdag képanyagot tartalmazó könyv bemutatóját június 9-én szerdán 17 órától tartják a Csokonai Irodalmi Laborban (Kossuth u. 1.)

Az alkalmon a könyv szerzője, Kornya István újságíró Csikos Sándor színművésszel, Cs. Nagy Ibolya és Imre László irodalomtörténészekkel, valamint Mészáros Ibolya színművésszel, Csikos Sándor egykori tanítványával beszélget.

A könyv a helyszínen megvásárolható, kapható továbbá a Csokonai Színház Jegypénztárában és a Tóth Könyvkereskedésben a könyvbemutató után.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát 2021. június 7-én délig jelezheti a kulin.borbala@csokonaiszinhaz. hu e-mail címen.

A részvétel védettségi igazolványhoz kötött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük