Rangos svájci irodalmi díjjal tüntették ki Bán Zsófiát

Kultúra

Bán Zsófia író nyerte el a 21. alkalommal odaítélt Spycher: Literaturpreis Leuk svájci irodalmi díjat – közölte a Magvető Kiadó pénteken az MTI-vel.

“Ő egy világpolgár, és aki az elbeszéléseit olvassa, nem szabadulhat attól a benyomástól, hogy Bán Zsófia szövegeibe belesűríti minden életszakaszának irodalmi legjobbjait. Realizmusa mágikus, kedvenc műfaja az elbeszélés, szövegeinek alapja pedig az az empatikus pillantás a kívülállóra, amely oly jól ismert a közép-európai zsidó irodalomban. Történeteit figyelmesen kell olvasnunk, mert gyakran egyetlen mondattal új fordulatot vesznek. Bán Zsófia kíméletlenül szemléli az embereket, ám anélkül, hogy elítélné őket” – méltatta a zsűri az 1957-ben Rio de Janeiróban született magyar írót.

A Leuk Kastély Alapítvány irodalmi díjával kitüntetett szerzők három-öt esztendőn át évi két hónapot tölthetnek és alkothatnak a svájci Wallis kantonban található Leukban, az alapítvány ösztöndíjával.

A díjat, amelyet korábban olyan szerzők kaptak meg, mint például Krasznahorkai László, Mircea Cartarescu vagy Marcel Beyer, szeptember 19-én adják át Bán Zsófiának Leuk kastélyában.

 

MTI

Kép: kultura.hu