Nem mérik olcsón Müller Cecília pogácsáját

Ország

Müller Cecília elég nehezen adta ki a fejenként 72 ezer forintos sajtóbeszélgetésről szóló szerződést. Valószínűleg megvolt rá az oka. Hadházy Ákos szerint Luxus szállodákat megszégyenítő árakon számolt el sajtóbeszélgetésekhez járó ellátást a Müller Cecília által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Úgy tűnik, Müller nem véletlenül tolja ki rendre 90 napra a válaszadást. Mindent megtesz (a véletlenül elküldött mail-lel még hülyét is csinált magából) azért, hogy a 17 milliárdos, elvileg az egészségügyi szűréseket támogató projektről minél kevesebb dolog és minél lassabban derüljön ki. A 70 ezer forintos kàvészünet (!!) láttán ezen nem is csodálkozom – írja bejegyzésében Hadházi Ákos.

A független országgyűlési képviselő még 2020-ban kezdte vizsgálni a teljes egészében uniós forrásokból finanszírozott egészségügyi szűrőprogramot, és adatigényléseket küldött az intézménynek.

Müllerék a koronavírusra  hivatkozva minden alkalommal éltek a 90 napos maximális válaszadási idő lehetőségével, ezért csak most került elő a programhoz tartozó rendezvényszervezés és catering szerződés.

A szerződés 20 millió forint felhasználásról ír, de ez az összeg meglepő tarifájú részletekből áll:

a tisztiorvosi hivatal minden résztvevő után fejenként 72 ezer forintot számolt el négy sajtóbeszélgetés büféjére. A nagy szűrőprogramhoz kapcsolódva négy sajtó-háttérbeszélgetést terveztek be, amikért bruttó 2,8 millió forint járt a rendezvényszervező cégnek. Az alkalmanként 10 fős beszélgetéseken 5 dkg aprósütemény, 4 dl víz, 2 dl gyümölcslé, 1 kávé vagy 1 tea volt az elvárt fejadag olvasható a korrupcióinfo.hu-n.

Alábbi idézünk Hadházi Ákos gyüjtéséből:

  • összesen 8 féle rendezvényről van szó, ebből van 2 db 80 fős nyitó- és záró rendezvény és egy 3X 100 fős egy napos kommunikációs tréning. A többi néhány fős megbeszéléseket, továbbképzéseket jelent.
  • két féle “rendezvény” semmi mást nem jelent, mint hogy havonta egyszer letesz a szolgáltató egy egységcsomagot Müller Cecília hivatalában.
  • 41 db “szakmai munkacsoport” ülésre és 41 db “projektmegbeszélésen” semmi más dolguk nincs, mint hogy havonta  odavisznek összesen 82 (41*2) egységcsomagot
  • az egységcsomagok tartalmaznak: 4 DOBOZ TEÁT, 3×1/2 KG KÁVÉT 10 LITER UH TEJET, 30 PALACK VIZET, 2 KG CUKROT, 2 DOBOZ ÉDESÍTŐSZERT ÉS 1 KG KEKSZET: MINDEZT BRUTTÓ 82000 FORINTÉRT. Ez még a mostani infláció emelte árak mellett is nagyon sok.
  • a SAJTÓ HÁTTÉRBESZÉLGETÉSEK rész a LEGDURVÁBB: Elvileg 4 db, fél napos háttérbeszélgetést tartanak, 10-10 résztvevővel. Ebből csak kettőben lesz büfészünet (fejenként 5 dkg aprósütemény, 4 dl víz, 2 dl gyümölcslé, 1 kávé, 1 tea 🙂 . MINDEZ ÖSSZESEN BRUTTÓ, 2,8 MILLIÓ FORINTÉRT.
  • TEHÁT EGY SAJTÓ HÁTTÉRBESZÉLGETÉSEN MÜLLERÉK 72 EZER FORINTOT SZÁMOLNAK EL FEJENKÉNT EGY KÁVÉÉRT, EGY TEÁÉRT, 5 DKG APRÓSÜTEMÉNYÉRT, 4 DECI VÍZÉRT ÉS 2 DL GYÜMÖLCSLÉÉRT (az a pechesebb újságíró, aki a második típusú háttérbeszélgetésre megy, az kávét sem kap).

További részletket a korrupcióinfo.hu oldalon találhatnak.