Hunor mentőcsapat

Törökországban háromezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

Európa Ország Világ

Törökországban kedden 3381-re emelkedett a hétfői földrengések halálos áldozatainak a száma, miközben a sebesülteké 20 426-ra nőtt – közölte a török katasztrófavédelem (AFAD) kedden.

Az AFAD arról is beszámolt, hogy legkevesebb 5775 épület omlott össze a katasztrófában, miközben még 11 302 olyan megsérült épületről érkezett hozzájuk bejelentés, amelyek állapotát egyelőre nem tudtak felmérni.

Az Anadolu török állami hírügynökség hétfőn azt közölte, hogy csak Törökországban a földrengések által sújtott 10 tartományban mintegy 13,5 millióan élnek.

Szijjártó Péter: újabb magyar mentőcsapatok utaznak Törökországba

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csapata már meg is érkezett Törökországba, emellett a tervek szerint hamarosan újabb magyar szakemberek utaznak a földrengés sújtotta területekre, hogy segítsék a túlélők utáni kutatást – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető friss tájékoztatásában közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a Hunor csapat 55 mentője és két mentőkutyája hétfő este két autóbusszal és négy kamionnal a legsúlyosabban érintett Hatay tartományba érkezett, ahol a munkálatokat reggel meg is kezdik.

Aláhúzta: emellett a külügyminisztérium kapcsolatba lépett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal, az Életjel Mentőcsoporttal és a Baptista Szeretetszolgálattal, amelyek a kormány összesen 40 millió forintos támogatásával 46 mentőt és 15 mentőkutyát küldenek Törökországba még a nap folyamán.

“Tehát ez a három civil mentőszolgálat a külügyminisztérium támogatásával remélhetőleg a mai napon eljut Törökországba (…) Hiszen az első három, négy, talán öt nap ad esélyt arra, hogy a romok alól még túlélőket lehessen megmenteni” – fogalmazott.

Magyarország természetesen minden lehetséges segítséget megad Törökországnak ebben a rendkívül nehéz időszakban. A törökök számíthatnak Magyarországra – szögezte le.

Szijjártó Péter elmondta, felvették a kapcsolatot a Törökországban tartózkodó magyarokkal, akik közül heten vannak jelenleg a földrengés sújtotta térségben.

“Mindenki jól van, mindenkivel kapcsolatban vagyunk” – mondta. “Ha valakinek tudomása van olyan magyar állampolgárról, aki érintett lehet, azt kérem, hogy jelezze a konzuli szolgálatnak vagy az ankarai nagykövetségünknek” – tette hozzá.

Közölte, a Győri ETO kézilabdacsapata előző nap isztambuli átszállással szerencsésen hazaérkezett. A Ferencváros korosztályos futballcsapata pedig továbbra is edzőtáborozik az országban, velük is folyamatos a kapcsolat, mindenki jól van.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Törökország mellett Szíria is érintett a földrengésben, ahol a polgárháborús állapotok miatt az ellátás még nehezebb.

A kormány 50 millió forintot adott a Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy két mobil klinikai egységét helyezze a térségbe, ahol a legnagyobbak a károk, ahol a legtöbb a sérült és az ellátásra váró ember.

“Ott is, amit lehet, segítünk. Azokkal a keresztény közösségekkel pedig, akiknek korábban adtunk támogatást különböző akciókhoz, természetes felvettük a kapcsolatot” – emelte ki.

Mentőcsapattal segít a Katolikus Karitász

Mentőcsapatot indított kedden a földrengés sújtotta Törökországba a Katolikus Karitász a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesület és a Budapesti Tűzoltó Szövetség önkéntes tűzoltóinak közreműködésével.

A segélyszervezet MTI-hez eljuttatott, keddi közleménye szerint a  magyar önkéntes csapat, Gyurkó Gábor csapatvezető irányítása alatt a kora reggeli órákban indult útnak 19 emberrel, 5 gépjárművel és 2 utánfutóval a kárterületre, ahol csatlakozik török partnerszervezetekhez. Az egyheti önellátásra képes csapat városi kutató-mentő, műszaki-mentő, kötéltechnikai mentő, egészségügyi, kutyás kutatási, vezetés-irányítási feladatokat tud végezni.

A hosszabb távú segítségnyújtás érdekében a szervezet felvette a kapcsolatot a Karitász nemzetközi hálózatával és helyi szervezeteivel is – tették hozzá.

“Minden óra és perc számít ilyen vészhelyzetben, de csapatunk kevesebb mint 20 óra alatt összeállt, a mentés teljesítéséhez szükséges eszközökkel, szakértelemmel és felkészített önkéntesekkel” – idézték a közleményben Écsy Gábort, a Katolikus Karitász országos igazgatóját.

Aki csatlakozni szeretne a földrengés áldozatait mentő és segítő összefogáshoz, a 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal segíthet vagy online adományozással juttathatja el támogatását a karitasz.hu oldalon – olvasható a közleményben.

 

A katasztrófa szíriai helyszínein segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A földrengések által sújtott szíriai településeken, Aleppóban és az ország északi területein súlyos károkat szenvedett városokban két mozgó orvosi rendelőt állít szolgálatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kormány 50 millió forintos támogatásával.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a jelentések szerint a szíriai háború által sújtott településeken, különösképpen Aleppó és Jableh városában óriási pusztítást végeztek a hétfői földmozgások.

A háború utáni felújítási munkálatok még nem fejeződtek be, így a heves összecsapások helyszínein “kártyavárként” dőltek össze a lövésekkel, robbanásokkal meggyengített szerkezetű házak; csak Aleppóban 30 ezer ember otthona sérült vagy semmisült meg a katasztrófa során – tudatták.

A háború után “lábadozó” országban korlátozottak a vészhelyzetkezelési és egészségügyi eszközök, hiányos az azonnali segítségnyújtáshoz szükséges infrastruktúra – jelezte a karitatív szervezet.

Közölték azt is, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számos segélyprogramot valósított meg Szíriában az elmúlt évtizedben, többek között kórházat bővített és újított fel Aleppóban.

A kórházi program részeként 2018-ban mozgó orvosi rendelők érkeztek a térségbe, hogy az Aleppó körüli izolált falvakban pótolják a hiányzó orvosi ellátást. Most két ilyen mozgó egységet irányítanak át a földrengések sújtotta térségbe, hogy a sérültek ellátásában részt vegyenek – tették hozzá.

A térségben kialakított szakmai tapasztalatokra és együttműködésekre alapozva a Máltai Szeretetszolgálat Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Hungary Helps Program megbízásából, a karitatív szervezet szíriai partnerei bevonásával valósít meg azonnali humanitárius programot Aleppó, Latakia és Jableh városokban. A programot a magyar kormány 50 millió forinttal támogatja.

A Máltai Szeretetszolgálat által felajánlott mozgó orvosi rendelők az elsődleges tervek szerint harminc napon át segítenek a földrengések térségében – áll a közleményben.

Kutató-mentő csapatot küld Törökországba a Magyar Református Szeretetszolgálat

Kutató-mentő csapatot küld Törökországba a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány.

A segélyszervezet MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írták: a 7,8-as erősségű, Törökországot és Szíriát sújtó hétfői földrengés után az egyik legnagyobb kihívás a romok alá szorult áldozatok felkutatása. A mentést tovább nehezíti a fagypont körüli időjárás, így kiemelten fontos, hogy minél előbb megtaláljanak mindenkit.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Kutató Mentő Alakulata ebben a munkában vesz részt 7 tagú csapatával és két nemzetközi minősítésű keresőkutyával – írták.

Kitértek arra: a tragédia áldozatainak javára adománygyűjtést is hirdet a szeretetszolgálat, melynek bevételét átmeneti szállások és ellátás biztosítására fordítják a mindenüket elvesztett embereknek.

Adakozni bankkártyával az adomany.jobbadni.hu oldalon, átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámon lehet, a közleményben az “Adomány-Földrengés” feltüntetésével. Továbbá a 1358-as adományvonal felhívásával 500 forinttal támogathatók a bajbajutottak.

Adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt az áldozatoknak

A Magyar Vöröskereszt pénzadományokat gyűjt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatainak megsegítésére – tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

A Magyar Vöröskereszt – tudatták – a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom tagjaként nyújt segítséget a török-szír határtérséget sújtó földrengések károsultjainak.

“Humanitárius szervezetként kötelességünk katasztrófahelyzetekben helyt állni és segíteni minden rendelkezésünkre álló eszközzel” – hangsúlyozta a közlemény szerint Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Közölték, hogy kapcsolatban állnak a Török Vörösfélhold és a Szíriai Arab Vörösfélhold szervezetekkel, és az általuk megfogalmazott igényekre vonatkozóan indítják a gyűjtést. Amíg nem kapnak konkrét jelzést, addig pénzadományok fogadásával segítik a mentést és a későbbi helyreállítást – tették hozzá.

A szervezet honlapján arról is tájékoztatnak, hogy az adománygyűjtés mellett a Magyar Vöröskereszt önkénteseiből álló H-HERO egészségügyi alakulat készenlétben várja, hogy szükség esetén csatlakozzon a mentést követő egészségügyi feladatok ellátására. Az orvosokból, ápolókból, továbbá más egészségügyi és logisztikai szakemberekből álló egység önkéntes tagjai legutóbb a magyar-ukrán határon teljesítettek szolgálatot, ahol a háború elől menekülő beteg, sérült emberek ellátása volt a feladatuk – emlékeztettek.

(MTI)

Fotó: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kezet fog a mentőegység tagjaival a törökországi földrengés áldozatainak segítséget nyújtó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő csapata útnak indításán Budapesten 2023. február 6-án. A Hunor mentőszervezet csapata 55 fővel, a tűzoltókon kívül katonaorvosokkal és a mentőszolgálat munkatársaival indul Törökországba. Továbbá személykereső kutyákat is visznek magukkal. MTI/Kovács Tamás

A témában íródott cikkeink:

Törökország hétnapos nemzeti gyászt hirdetett a földrengések miatt, több mint 1600 halott

Legkevesebb 912 halottjuk van a földrengéseknek Törökországban