Hústermékek húspultban

20 százalék fölé gyorsulhat az élelmiszerek drágulása

Gazdaság

„A nyári hónapokban az élelmiszerek inflációjának további gyorsulására számítunk” – mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója, miután az MNB csütörtökön ismertette a legfrissebb Inflációs jelentést. Az RTL Híradó arról kérdezte az igazgatót, hogy az akár 16 százalékos infláció hogyan hat majd az élelmiszerárakra. Erre azt mondta, hogy 20 százalék fölé gyorsulhat az élelmiszerek drágulása.

Arról is kérdezték az MNB elemzőit, miért nőnek Magyarországon jobban az élelmiszerárak, mint a legtöbb uniós tagállamban.

Baksay azt mondta, hogy ha szétbontjuk az élelmiszerek árát feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerekre, akkor a feldolgozott élelmiszerek körében van még gyorsabb áremelkedés, mint a régió más országaiban.

Szerinte ezen az segítene, ha a termelékenység magasabb lenne, akár a mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozóiparban is. „A magasabb termelékenység alacsonyabb áremelkedéshez vezethetne” – mondta. Az RTL hozzáteszi, hogy az alacsonyabb termelékenység azt jelenti, hogy ugyanannyi üzemben, ugyanannyi idő alatt kevesebb terméket képesek előállítani Magyarországon, mint máshol a régióban.