Világhírű kutatók tartanak tudományos értekezletet Budapesten

Helyi hírek

Szerdától péntekig tart a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) első nemzetközi workshopja, amelynek célja, hogy a világ élvonalához tartozó tudósok megismerhessék a magyar kutatási rendszerben rejlő lehetőségeket és megoszthassák egymással a nemzetközi jó gyakorlatokat.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, a rendezvényen tartott nyitóelőadásában kiemelte: a magyar kormány célja, hogy Magyarország újra vezető szerepet vállaljon a nemzetközi tudományos életben. Ezt a célt a Neumann János Programmal kívánja elérni, amely a magyar tudomány, a magyar innováció új stratégiai projektje.

Az államtitkár kifejtette: a Neumann János Program kiemelt célja, hogy összekapcsolja a magyar gazdaság szereplőit a magyar kutatókkal és a magyar egyetemekkel, a megvalósuló kutatásoknak legyen társadalmi és gazdasági hatása, és ezek a hatások mérhetők is legyenek. A végső cél, hogy a program hatására Magyarország 2030-ra Európa tíz legjobb innovátora között legyen, a világon pedig a 25 legjobb között szerepeljen.

Gulyás Balázs, a Magyar Kutatási Hálózat elnöke a rendezvényen arról beszélt hogy az első alkalommal megszervezett tudományos műhely zászlóshajója kíván lenni a Neumann János Programnak, ezért terveik szerint a nemzetközi tanácskozást háromhavonta megszervezik. Céljuk, hogy az itt összegyűlt nemzetközi és magyar szakértők minél több jó gyakorlatot oszthassanak meg egymással, ezzel hozzásegítse Magyarországot azon céljához, hogy a tudományos teljesítményt tekintve Európa legjobb tíz országa közé kerülhessen.

A rendezvény előadói között lesz mások mellett Richard Pestell, a világ egyik vezető rákkutatója, Alexander J. B. Zehnder biokémikus, aki évtizedek óta a legjobb nemzetközi egyetemek vezetésében vesz részt, és Philip Campbell, aki 22 évig volt a Nature tudományos folyóirat főszerkesztője.

A kutatók és tanácsadók bemutatják a legjobb nemzetközi gyakorlatokat és trendeket, kitérve a tudomány modern társadalomban betöltött szerepére és a tudományos teljesítmény értékelésében zajló átalakulásra.

A háromnapos workshop alkalmával a Magyar Kutatási Hálózathoz tartozó minden kutatóhelynek lehetősége lesz bemutatni intézeteik elképzeléseit a lehetséges kitörési pontokról.

(MTI)