Katalin hercegnő vagyis Kate Middleton

Kórházba került Katalin walesi hercegnő, már meg is műtötték

Bulvár

Hasi műtéten esett át Katalin walesi hercegnő, Vilmos trónörökös felesége, és lábadozása várhatóan hosszabb ideig eltart – közölte szerdán a Kensington-palota.

Vilmos és Katalin londoni hivatalának ismertetése szerint a 42 éves hercegnőn előző nap hajtották végre a tervezett műtéti beavatkozást, amely sikerrel járt. Katalin valószínűleg 10-14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik – fogalmaz a palota közleménye.

A tájékoztatás szerint a jelenlegi orvosi szakvélemény alapján valószínűtlen, hogy Katalin hercegnő a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

A walesi hercegnő tudatában van annak, hogy “ez a közlemény milyen érdeklődést kelt majd”. Szeretné azonban “a lehető legteljesebb normalitást” fenntartani gyermekei számára, és szeretné azt is, ha személyes orvosi adatai magánjellegűek maradnának – áll a Kensington-palota szerda délután kiadott közleményében.

A kommüniké szerint Katalin hercegnő reméli, hogy a közvélemény megértéssel fogadja e kívánságait, elnézést kér közéleti programjainak halasztása miatt, és bízik abban, hogy e programok közül “a lehető legtöbbet a lehető leghamarabb” pótolni tudja.

A szerdai közlemény szerint a Kensington-palota mindezekre tekintettel csak akkor ad további tájékoztatást a walesi hercegnő lábadozásáról, amikor ezt jelentősebb új információ indokolja. A palota nem részletezte Katalin hercegnő műtétjének pontos orvosi indokát.

Mindez összhangban áll azzal a régre visszanyúló törvényerejű szokásjoggal, amelynek alapján az udvar a legszükségesebb minimumon túl soha nem közöl részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, orvosi kezeléseiről.

Vilmos és Katalin 2011 áprilisában kötött házasságot. Vilmos herceg – néhai nagymamája, a 2022 szeptemberében elhunyt II. Erzsébet királynő halála óta – a trónörökösi cím birtokosa, és édesapja, III. Károly király után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A hercegi házaspárnak három gyermeke van. Elsőszülött gyermekük, az idén 11 esztendős György szintén a brit trón első számú várományosa lesz édesapja trónra lépése után.