Szakértelemmel a betegek biztonságáért

Egyetem

Országosan egyedülálló programot indít a klinikai vizsgálatok biztonságának növelésére az egyetem “Szakemberek Betegeink Biztonságáért” címmel.

A program során a Debreceni Egyetem szorosabb együttműködést kezdeményez a megye háziorvosaival és gyógyszerészeivel részben a hiteles tájékoztatás, részben az optimális betegút-kiválasztás érdekében.

A Debreceni Egyetem stratégiájában kiemelt helyet foglal el az egészségipar, aminek jelentős részét képezi a gyógyszerfejlesztés, azon belül pedig a klinikai vizsgálatok. Ezek száma jelentősen nőtt a Debreceni Egyetemen az elmúlt években – bocsátotta előre az egyetemen tartott szerdai sajtótájékoztatón Szilvássy Zoltán rektor. Hozzátette: a klinikai vizsgálatok során a hatásosság és a biztonságosság a két legfontosabb célkitűzés. Ennek növelésére törekszik a Debreceni Egyetem az új, Szakemberek Betegeink Biztonságáért (SZEBB) programmal.

A Debreceni Egyetemen több mint 25 éve végeznek klinikai vizsgálatokat nemzetközileg is elismert szakemberek irányításával. Évente mintegy 150 új vizsgálat indul, jelenleg is körülbelül 400 aktív vizsgálat zajlik az intézményben – mondta el Páll Dénes, a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója.

– Ezek számos előnyt jelentenek a betegeknek. Elérhetővé válik számukra a legmodernebb terápia a gyógyszertári bevezetés előtt, hiszen regisztrációra váró vagy már regisztrált, de még rendkívül drága készítményt kaphatnak térítésmentesen. Az egyetemen a páciensek rendszeres szakorvosi ellenőrzés alatt állnak, és bármikor lehetőségük van a konzultációra az orvosukkal – részletezte a professzor. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Debreceni Egyetem mint a régió vezető egészségügyi szolgáltatója a biztonságosság valamennyi kritériumának nemzetközi mércével is megfelel. A klinikai vizsgálatok területén a Debreceni Egyetem együttműködik a várossal és a megyével, hiszen a SZEBB program fővédnöke az egyetem rektora mellett Debrecen város polgármestere.

Édes István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ főigazgatója kiemelte: az orvostudomány fejlődését a klinikai vizsgálatok viszik előre. Ezek nélkül nem jönnének létre új gyógyszerek, műtéti technikák sem. A folyamatban a biztonság mellett a szakmaiság is különösen fontos, amit hazánkban a körültekintő szabályozás és szigorú engedélyezési eljárások garantálnak.

– A Debreceni Egyetemen 2013-ban önálló szervezeti egységként jött létre a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ a klinikai vizsgálatok összehangolására. Azóta megkétszereződött az egyetem klinikai vizsgálatokból származó bevétele, mely mára eléri az intézmény teljes költségvetésének egy százalékát – tájékoztatott Bács Zoltán kancellár.

A Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ részeként megalakult Debreceni Egyetem Klinikai Vizsgálatok Irodájának (DEKVI) kiemelt célja a hiteles tájékoztatás. Ezen belül a Hajdú-Bihar megyében dolgozó háziorvosokat és gyógyszerészeket a napokban levélben, majd személyesen is tájékoztatják a SZEBB programról. Az egyetem és a családorvosok, illetve gyógyszerészek szorosabb szakmai együttműködését keretszerződéssel segítik elő. A páciensek és hozzátartozóik az aktuális klinikai vizsgálatokról zöldszám segítségével telefonon és honlapon tájékozódhatnak majd. Napjainkban a legtöbb klinikai vizsgálat az anyagcsere- (cukorbetegség, magas koleszterintszint), kardiológiai-, onkológiai betegségekhez és a biológiai terápiákhoz kapcsolódik.