Lélekben is akadálymentesen!

Egyetem

Érzékenyítő feladatok segítségével próbálhatták ki az érdeklődők, milyen nehézségeket kell leküzdeni a mindennapokban a fogyatékkal élőknek.

Illatfelismerés, zoknihúzás segédeszközzel, akadálypálya teljesítése mankóval, kerekes-székkel, ügyességi feladatok megoldása tapintással, illatfelismerés bekötött szemmel – csak néhány példa a 10 állomásos pálya feladataiból, amelyet a 3-5 fős csapatok végezhettek el a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja (DEMEK) által idén már 8. alkalommal szervezett Esélyegyenlőségi Napon.

Magyarországon csaknem 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal, a Debreceni Egyetemen a becsült adatok szerint mintegy 400 fogyatékkal élő hallgató tanul – látás-, hallás- vagy mozgássérült, autista, illetve spektrumzavarban szenvedő -, közülük csaknem 200-an regisztráltak, vagyis igényeltek segítséget a DEMEK-nél. Így számukra ingyenesek a központ szolgáltatásai, többek között a szállítás, épületismertetés, vagy a bevásárlás megoldása.
– Ezen a területen sok még a tennivaló, mondhatni lélekben is szükséges az akadálymentesítés – fogalmazott a rendezvény megnyitóján Berényi András, a központ vezetője. Célunk, hogy felhívjuk az egészséges emberek figyelmét arra, hogy köztünk, velünk is élnek speciális igényű emberek, hallgatók, oktatók egyaránt. A feladatsorok elvégzése talán segíthet abban, hogy – ha játékos formában is – de saját élmények alapján egy kicsit belelássunk a fogyatékkal élők világába – mondta Berényi András.

Az Esélyegyenlőségi Napra előzetesen több mint 300-an regisztráltak. A DEMEK mellett részt vett a szervezésben a Lelkierő Egyesület és a DE Hallgatói Önkormányzata is.

A rendezvényen Kecse József, mozgássérült fiatalember, egyetemünk Informatikai Karának egykori hallgatója festményeiből nyílt kiállítás a Főépület III. emeleti kerengőjén.
unideb.hu