Meghaladta az egymilliót az azonosított fertőzöttek száma Ukrajnában

Európa
Koronavírus

A korábbi napoknál jóval kevesebb, mintegy hatezer új beteget jegyeztek fel az elmúlt napon Ukrajnában, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma vasárnap már átlépte az egy egymilliót, az elhunytaké pedig megközelítette a 18 ezret.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 6113 esettel 1 025 989-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 72 áldozattal 17 774-re. Eddig 658 538-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 6,6 ezren, az aktív betegek száma így csaknem hatszázzal 349 677-re csökkent. Az elmúlt napok óta a mostani a legalacsonyabb napi növekedés az új fertőzöttek számában: pénteken 7709, míg a megelőző három napon 10-11 ezer körüli új beteget regisztráltak.

A legtöbb új beteget, több mint hétszázat az elmúlt napon ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már meghaladta a 107 ezret, az elhunytaké 15-tel 1844-re emelkedett. Előző nap az országban 1674 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Már Ukrajnában is felbukkant egy beteg, aki a koronavírus új, Nagy-Britanniában feltűnt változatával fertőződött meg – számolt be Viktor Petrov, egy ungvári, fertőző betegségekre szakosodott orvos az Obozrevatyel hírportálnak. A szakorvos elmondta, hogy a 24 éves fiatalembernek koronavírusos tünetei voltak enyhe lefolyású betegséggel, de a PCR-tesztje, amelyet Kárpátalján végeztek el, negatív lett. Kárpátaljára csak rövid időre látogatott haza, mert állandó tartózkodási engedéllyel Csehországban dolgozik. Vissza is utazott oda, ahol viszont később azonosították nála a vírus új változatát, jelenleg pedig megfigyelés alatt tartják.