Tájékoztató az uniós oltóanyag-beszerzés keretében kötött szerződésekről

Európa

A közös uniós oltóanyag-beszerzés keretében kötött szerződésekről a megjelent sajtóhírek kapcsán az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a következő tájékoztatást adja:
Az Európai Bizottság – az uniós tagállamok megbízásából és az összes tagállam egyetértésével – eddig hat vakcinagyártóval kötött ún. előzetes beszerzési megállapodásokat, amelyek a közös oltóanyag-beszerzés alapvető feltételeit szabják meg. Ezeket a keretmegállapodásokat a gyártócégek és az Európai Bizottság képviselői írták alá. Minden tagállam egyébként bármelyik keretmegállapodás tekintetében a szerződéses feltételek ismeretében úgy is dönthetett volna, hogy nem vesz részt az adott előzetes beszerzési megállapodásban, de egyetlen tagállam sem élt ezzel az „opt-out” lehetőséggel.

Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a gyártócégekkel a konkrét megrendelési szerződéseket, amelyek – nyilván a keretmegállapodások feltételeinek figyelembevételével – az adott tagállamra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket tartalmazzák. Ezekről a tagállami megrendelésekről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a tegnapelőtti brüsszeli sajtótájékoztatón, amikor magyarázta, hogy nem a Bizottság, hanem a tagállamok kötik meg (ami természetesen nem mond ellen a Bizottság által aláírt előzetes beszerzési megállapodások létezésének). A csütörtöki sajtótájékoztató videofelvétele itt nézhető vissza (angolul).

Az Európai Bizottság is az általa megkötött uniós keretmegállapodásokra vonatkozó transzparenciának a híve. Nyilvánosságra hozataluk ugyanakkor nem a Bizottságon múlik: a tárgyalási partnerek, azaz a vakcinagyártók üzleti érdekeikre hivatkozva kötötték ki a szerződeses feltételek bizalmas kezelését. Ezért jogilag csak szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges a megállapodásokat nyilvánosságra hozni. Ennek fényében a Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal annak érdekében, hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság. Köztük hármat az érintett cégek egyetértésével már nyilvánosságra is hozott, bizonyos bizalmas üzleti adatok kitakarásával: AstraZenecaCureVacSanofi-GSK.

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködve továbbra is törekszik arra, hogy az európaiak minél gyorsabban biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz jussanak.