A szervezett bűnözés és az emberkereskedelem elleni küzdelem: új uniós stratégiák

Európa

Az Európai Bizottság előterjesztette a szervezett bűnözés elleni küzdelemre irányuló, valamint az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló uniós stratégiát. Mindkettő a 2021 és 2025 közötti időszakra vonatkozik. Az Európában tevékenykedő bűnszervezetek a leggyakrabban kábítószer-kereskedelemben, vagyon elleni bűncselekményekben, csalásban, migránsok csempészésében és emberkereskedelemben vesznek részt szervezett módon. 2019-ben a bűnözőknek 139 milliárd euró bevételük származott az általuk folytatott legfőbb illegális tevékenységekből. Ez az összeg az EU GDP-jének 1%-át teszi ki. A bűnszervezetek továbbfejlesztik és az aktuális helyzetnek megfelelően alakítják tevékenységüket, amit az is bizonyít, hogy gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-világjárványhoz. Ezt tanúsítja például a hamisított egészségügyi termékek és az online bűnözés terjedése is.
A szervezett bűnözés elleni küzdelemre irányuló stratégia ismerteti, milyen eszközöket és intézkedéseket kell bevetni – online és offline egyaránt – annak érdekében, hogy ellehetetlenüljenek a bűnszervezetek határokon átívelő üzleti modelljei és struktúrái. A stratégia azt hivatott elősegíteni, hogy elmélyüljön a bűnüldözési és igazságügyi együttműködés, hatékonyabbá váljon a szervezett bűnözői struktúrák és a kiemelten kezelendő bűncselekmények üldözése, elapadjon a bűnözők bevétele, a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás pedig lépést tudjon tartani a digitális korral.

Az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló stratégia középpontjában a bűncselekmények megelőzése, az emberkereskedők bíróság elé állítása, valamint az áldozatok védelme és helyzetük javítása áll. Az elmúlt években elért eredmények ellenére az emberkereskedelem továbbra is komoly fenyegetést jelent az EU-ban. Az áldozatok többségükben asszonyok és lányok, akiket az emberkereskedők szexuális kizsákmányolás céljából hálóznak be. Az EU-ban azonosított áldozatok fele nem uniós állampolgár. Tekintettel arra, hogy a kizsákmányolás iránti kereslet várhatóan nem szűnik meg, sőt, a világjárvány valószínűleg megteremti a fokozott kizsákmányolás feltételeit, az emberkereskedők pedig egyre inkább áthelyezik tevékenységüket az online térbe, a közzétett stratégia olyan intézkedéseket határoz meg, amelyek révén az EU és tagállamai a jövőben még erőteljesebben tudnak fellépni az emberkereskedelem ellen. A stratégia az emberkereskedelem elleni küzdelmet szolgáló, átfogó uniós jogi és szakpolitikai keretre épül, és mindenekelőtt arra irányul, hogy csökkentse az emberkereskedelmet ösztönző keresletet, elősegítse az emberkereskedők online és offline üzleti modelljeinek felszámolását, védelmezze és támogassa az áldozatokat, és előmozdítsa a nemzetközi együttműködést.

A szervezett bűnözés elleni küzdelemre irányuló stratégiáról szóló teljes sajtóközlemény itt található, az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló stratégiát ismertető sajtóközlemény pedig itt olvasható.