Konferencia Európa jövőjéről: alakuló plenáris ülés, polgári rendezvény júniusban

Európa

A vezető testület ma jóváhagyta a plenáris ülések és az európai polgári vitacsoportok menetrendjét, a rendezvények a jövő hónapban kezdődnek.

A konferencia 2021. június 19-én, Strasbourgban megrendezendő alakuló plenáris ülésén online és – az egészségügyi előírások betartása mellett – személyesen is részt lehet venni. Az alakuló ülés alkalmával a résztvevők előadásokat hallgathatnak meg az európai polgári vitacsoportokról és a többnyelvű digitális platformról.

Ezt megelőzően 2021. június 17-én a portugáliai Lisszabonban – szintén a konferencia keretében – sor kerül egy európai polgári rendezvényre is, amelyet az interneten élőben fognak közvetíteni. Ezen az eseményen a nemzeti polgári vitacsoportok vagy nemzeti rendezvények 27 képviselője (tagállamonként egy képviselő), az Európai Ifjúsági Fórum elnöke, valamint az európai szintű polgári vitacsoportokba már korábban beválasztott polgárok vesznek részt. A szintén hibrid formában megszervezett rendezvény lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy a három társelnökkel megvitassák a konferenciával kapcsolatos elvárásaikat. Ezek a résztvevők a strasbourgi alakuló plenáris ülésen is jelen lesznek.

A vezető testület a mai napon jóváhagyta a tervezett négy európai polgári vitacsoportra vonatkozó végleges gyakorlati szabályokat is, beleértve az egyes csoportokhoz rendelt témákat is:

értékek, jogok, jogállamiság, demokrácia, biztonság;
éghajlatváltozás, környezet/egészségügy;
erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság, munkahelyek/oktatás, ifjúság, kultúra,
sport/digitális transzformáció; valamint
az EU a világban/migráció.

Emellett iránymutatás készült a konferencia égisze alatt nemzeti, regionális vagy helyi szintű polgári panelbeszélgetéseket és más rendezvényeket szervezni kívánó tagállamok és egyéb szervezetek támogatására.

Guy Verhofstadt európai parlamenti képviselő, a vezető testület társelnöke így nyilatkozott: „A folyamatnak hibátlanul kell lezajlania. A konferencia legitimitása nagyrészt ettől függ. Azon dolgozunk, hogy kibővítsük a platformot és megszervezzük a panelbeszélgetéseket és a plenáris ülést, hogy minden forrásból kapjunk információt. A nemzeti parlamentek, a civil társadalmi partnerek és a polgárok részéről egyaránt nagy érdeklődést tapasztalok a konferencia iránt. Most az a feladatunk, hogy ezt a lelkesedést és energiát a konferencia megrendezése során hasznosítsuk.

Ana Paula Zacarias, uniós ügyekért felelős portugál államtitkár, az Európai Unió Tanácsa elnökségének társelnöke a következőket mondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a jövő hónapban, a konferencia első plenáris ülése előtt Lisszabonban megrendezhetjük az első polgári rendezvényt. E nagyszabású európai kezdeményezés középpontjában mindig a polgárok állnak majd, és lehetőséget szeretnénk biztosítani számukra a valódi szerepvállalásra és részvételre. A közös jövőnk az ő kezükben van.”

Dubravka Šuica, az Európai Bizottság demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnöke és társelnök így nyilatkozott: „Most azokat szeretnénk mozgósítani, akikről az Európa jövőjéről szóló konferencia igazán szól: a polgárainkat. Ők ennek az egyedülálló folyamatnak a mozgatórugói, hozzájárulásaik, ötleteik, reményeik és álmaik nélkülözhetetlenek az Unióval kapcsolatos elképzelések formálásához. A konferencia olyan közeget biztosít számukra, amely lehetővé teszi, hogy egyenlő feltételek mellett tanácskozhassanak egymás között és a választott képviselőikkel.”

Háttér

A konferencia plenáris ülésén egyenlő feltételek mellett vesz részt az Európai Parlament 108 képviselője, a Tanács 54 képviselője (tagállamonként kettő), az Európai Bizottság 3 képviselője, továbbá 108 képviselő az összes nemzeti parlament részéről, valamint a polgárok. A polgári vitacsoportokban és a többnyelvű digitális platformokon felmerült ötleteket 108 polgár, valamint az Európai Ifjúsági Fórum elnöke vitatja meg.

Négy európai polgári vitacsoportot alakítanak ki, amelyek mindegyike 200 polgárból áll, és mindegyik tagállamot legalább egy nőnek és egy férfinak kell képviselnie. A polgárokat véletlenszerűen választják ki annak érdekében, hogy a földrajzi származás, a nem, az életkor, a társadalmi-gazdasági háttér és az iskolai végzettség tekintetében tükrözzék az EU sokszínűségét. Az egyes vitacsoportok egyharmadát 16 és 25 év közötti fiatalok teszik ki.

A plenáris ülés kellő időben benyújtja javaslatait a vezető testületnek, amely a plenáris üléssel teljes mértékben együttműködve és teljes átláthatósággal jelentést készít, amelyet közzétesz a többnyelvű digitális platformon. A többnyelvű digitális platform az a fórum, ahol összegyűjtik, elemzik és közzéteszik a konferenciával kapcsolatos valamennyi rendezvény keretében tett hozzájárulásokat.