Az Európai Bizottság jóváhagyta Belgium 5,9 milliárd eurós helyreállítási tervét

Európa

Az Európai Bizottság szerdán elfogadta és pozitívan értékelte Belgiumnak a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítási programját, így az ország 5,9 milliárd euró támogatást kap a helyreállítási és rugalmassági európai uniós pénzeszköz keretében.

Az unió végrehajtó testületének értékelése szerint a belga terv a teljes előirányzott összeg 50 százalékát az éghajlati célkitűzéseket támogató intézkedésekre fordítja. Ez magában foglalja “a közép- és magánépületek energiahatékonyságot növelő felújítását támogató intézkedésekbe történő beruházásokat, az alternatív energiatechnológiák – például az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelés – bevezetését, valamint a zöld mobilitásra történő átállást felgyorsító reformokat és beruházásokat”. Emellett jelentős összegeket irányoz elő a biológiai sokféleség helyreállítására, az aszályok növekvő problémájának kezelésére, valamint az erőforrások hatékony felhasználására, az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság előmozdítására.

A belga helyreállítási menetrend emellett a kapott összeg 27 százalékát a digitális átmenetet támogató intézkedésekre fordítja, egyebek között a közigazgatás és az igazságszolgáltatás digitalizálását célzó intézkedésekre, a digitális készségek oktatására, a kiberbiztonsági rendszerek megerősítésére és az 5G bevezetéséhez szükséges jogi keret kidolgozására. Belgium azt is javasolja továbbá, hogy a társadalmi befogadás javítása és a munkaerőpiachoz való hozzáférés megkönnyítése érdekében, mintegy 900 millió euró maradjon elkülönítve a kiszolgáltatott csoportok, álláskeresők és fiatalok digitális, nyelvi és technikai készségeinek fejlesztésére.

Amennyiben a tagállami kormányokat tömörítő EU-tanács is jóváhagyja a tervet, akkor 770 millió euró előfinanszírozásként folyósítható Belgium számára, ami az ország számára utalandó teljes összeg 13 százalékát teszi ki.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.