Janez Jansa

Jansa: Szlovénia és Magyarország partnerként működik együtt, sikerült átvészelniük a koronavírus-válságot

Európa

Másfél év kihagyás után Szlovénia együttműködhet partnerországként egy kiállításon egy olyan erős országgal, mint Magyarország, ami azt jelenti, hogy sikerült kellőképpen átvészelniük a koronavírus-válságot – mondta Janez Jansa szlovén kormányfő szerdán a szlovéniai Celjén, az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján, amelynek idén Magyarország a partnerországa.

A szlovén kormányfő megköszönte, hogy Magyarország Szlovéniát gazdasági szempontból is partnerként ismeri el. Reményének adott hangot, hogy tovább mélyítik a gazdasági együttműködést. Mint mondta: a két országot nagyon szétágazó mély baráti kapcsolat köti össze.

Szlovénia az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, jövőre pedig nemzetközi elismerésének 30. évfordulóját, Magyarország pedig az elsők között ismerte el, és azóta is jó baráti kapcsolatot ápol vele – hangsúlyozta Jansa.
Jansa szerint az ilyen vásárok jó hatással vannak a gazdaságra.

“A digitális átállás ellenére nem pótolhatja semmi az emberi és üzleti kapcsolatokat” – jelentette ki.

A szlovén kormányfő azt hangoztatta, hogy sok pénzt fektettek vakcina beszerzésébe, s kár volna ezt nem kihasználni. A koronavírus-járvány ugyanakkor feltárta a gazdaság gyengeségeit, ezért a kabinet gazdaságélénkítő csomagokat dolgozott ki.

A szlovén gazdasági növekedés jelenleg 65 százalékkal haladja meg a tavalyi visszaesés idején mért adatot, és a következő évre is jók a gazdasági előrejelzések. A második negyedévben rekordmagas volt a gazdasági növekedés, rekordalacsony a munkanélküliség és magas a foglalkoztatás. A sikeres együttműködés számokban is kifejezhető: az idei év első öt hónapjában több mint ötmilliárd euró volt a kereskedelmi forgalom – fejtette ki Jansa.

A szlovén kormányfő egyben gratulált Magyarország gazdasági fejlődéséhez. “Csodálatra méltó, amit produkál” – fogalmazott, és sok sikert kívánt a schengeni határok védelméhez is, amely szerinte elengedhetetlen a stabilitáshoz és a biztonsághoz.

A visegrádi együttműködéssel kapcsolatban elmondta: a közép-európai térség a kontinens középpontjába került, és más szempontból is nagy erőt képvisel.

A koronavírus-járvány miatt egy év kihagyás után rendezik meg Celjében az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásárt, a régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti eseményét, amelynek partnerországa 2021-ben Magyarország. A szeptember 15-19. között  tartott rendezvényen Magyarország díszvendégként mutatkozik be, az érdeklődők megismerhetik a magyar gazdasági, kulturális, turisztikai és gasztronómiai termékeket és értékeket, illetve az új üzleti partnereket kereső legsikeresebb és legjelentősebb magyar vállalatokat.

MTI: Kriják Krisztina