A Quo vadis, Aida? nyerte a legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíjat

Európa

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola szerdán átadta a 2022-es LUX közönségdíjat a Quo vadis, Aida? című film rendezőjének, Jasmila Žbanićnak.

„A film igazságot követel a srebrenicai nőknek és anyáknak, akiknek nyolcezer szerettük szörnyű meggyilkolását kellett végignézniük. Soha nem felejthetjük el az ilyen rettenetes tetteket és ezt az emberiség elleni bűntettet” – mondta Metsola elnök az ünnepélyes díjátadáson a strasbourgi ülésteremben.

„A LUX közönségdíj összekapcsolja politikai tevékenységünket az európai filmesek munkájával. A LUX-filmek az állampolgári jogok, az emberi jogok, az igazság, a demokrácia és a szabadság melletti kiállást mutatják be a művészet eszközeivel”- tette hozzá a Parlament elnöke.

A  díjat átvevő Jasmila Žbanić, a Quo Vadis, Aida? rendezője elmondta: „Amikor a srebrenicai népirtásról szóló filmet csináltam, arra gondoltam, hogy Európában a boszniai, horvátországi, a régiónkban dúló háború volt az utolsó. Megdöbbentett, hogy mi, európaiak, hagytuk, hogy megtörténjen az ukrajnai háború. Mindannyiuktól azt kérem, hogy találják meg a módját, hogy vége legyen az ukrajnai háborúnak.”

A Srebrenicai Anyák nevű szervezet elnöke és a srebrenicai mészárlás túlélője, Munira Subašić a képviselőket szólította meg beszédében: „Ukrajnában sírnak az anyák, fiaik csontjait keresve. Könyörgök önöknek, állítsák meg az ukrajnai háborút, hogy minél kevesebb anyának kelljen ezt a szenvedést átélnie.”

A másik két döntős alkotás Jonas Poher Rasmussen Menekülés című animációs filmje és Sebastian Meise A nagy szabadság című filmje volt.

További információ a legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíj jelöltjeiről

A végső rangsor a közönség és a képviselők fele-fele arányban beszámított értékeléseinek összesítése alapján alakult ki.

A nyertes alkotás

A bosnyák Jasmila Žbanić filmje, a Quo vadis, Aida? Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Hollandia, Franciaország, Lengyelország, Norvégia, Németország, Románia és Törökország kooperációjában készült. Aida a békefenntartó erők tolmácsa Srebrenicában 1995 nyarán. Családja azon civilek ezrei közé tartozik, akik az ENSZ-táborban keresnek menedéket. Aida megtudja, hogy szörnyű sors vár családjára és népére, és megpróbál tenni valamit ellene.

Sajtótájékoztató és kapcsolódó események

A nyertes film rendezője, az Európai Filmakadémia, valmaint és az Európai Parlament alelnöke, Evelyn Regner közös szerdai sajtótájékoztatója, amelyet az ünnepélyes díjátadás után tartaottak meg, az EbS és az EP mulitmédia csatornákon tekinthető meg.

14:15 perckor a nyertessel Facebook Live interjú készül az Európai Parlament Facebook-oldalán.

Június 7-én, kedden az EP Kommunikációs Főigazgatósága sajtószemináriumot tartott képviselők és a filmek készítői részvételével, az erről készült felvétel itt tekinthető meg.

Háttér

A legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíjat 2020 óta az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia adja át, az Európai Bizottság és az Europa Cinemas hálózat részvételével.

A Parlament 2007 óta segíti a döntős alkotások terjesztését azzal, hogy az Unió 24 nyelvén feliratozza őket.

A nyertes alkotás kiválasztásának folyamatáról itt található további információ (angolul).

Fotó: Európai Parlament/ Munira Subašić, kezében a 2022-es Lux közönségdíjjal, Jasmila Žbanić rendező és Roberta Metsola, az EP elnöke (b-J)