Ha valami különleges vasárnapi ebédre vágynánk
Kijevi jércemell
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 15 dkg trappista sajt
- 10 dkg vaj
- só
- őrölt szerecsendió (ízlés szerint)
- 2-3 szál petrezselyem
- A panírozáshoz:
- 15 dkg liszt
- 3 db tojás
- 15 dkg zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Fűszervajas töltelékhez a sajtot lereszeljük, ezután összegyúrjuk a vajjal, kevés sót, az apróra vágott petrezselyemzöldet és reszelt szerecsendiót adunk hozzá. Ezután újra összekeverjük, és amíg a húst előkészítjük, hűtőben tároljuk.
- A csirkemellbe egy hegyes, vékony pengéjű késsel óvatosan, kb. a közepénél beleszúrunk, de vigyázva, hogy a mellfilé ne lyukadjon át. Az ujjunkkal kicsit kitágíthatjuk a bevágott részt.
- A fűszervajas tölteléket kivesszük a hűtőből, és egy sima csőfejes nyomózsákba kanalazzuk, majd a mellfilékbe óvatósan belenyomjuk a fűszervajas tölteléket, és a végén egy fogpiszkálóval a bevágott rész végét lezárjuk, hogy sütés közben a fűszervaj ne folyjon ki.
- A húsokat duplán panírozzuk – tehát a zsemlemorzsás réteg után még egy réteg tojás és még egy réteg zsemlemorzsa következik -, majd hűtőbe tesszük kb. 20 percre, hogy a vaj visszadermedjen, és a panír is egy kicsit megkeményedjen rajta.
- A tekercseket közepesen forró bő olajban lassan pirosra sütjük, időnként óvatosan – ne villával! – megforgatjuk. Sült krumplival, rizzsel (rizi-bizivel), krumplipürével, vagy akár ezekből vegyes körettel tálaljuk.
Jó étvágyat!