Hogyan lehet megtisztítani a csapadékvizet?

Gazdaság

Köztudott, hogy a csapadékvíz a növényeknek nagyon jó, de emberi fogyasztásra nem alkalmas. A csapadékvizek gyűjtése, tisztítása komoly szakértelmet igénylő feladat, de a felelős vízgazdálkodásba ez is beletartozik, hogy ne hagyjuk ezt a vizet sem elveszni. A csapadékvízzel kapcsolatos feladatokról, víztisztítási eljárásokról lesz szó ebben a cikkben.

A települési vízgazdálkodás rendszere

A települések vízgazdálkodási feladataiba tartozik a vízgyűjtés, a vízelvezetés, a csatornázás és a szennyvízkezelés. A települési vízgazdálkodás fontos része a teljes gazdálkodásnak. A felszíni vizek elvezetésére a csatornahálózatok hivatottak. A víz bekerül a természetes víz körforgásába. A települési vízgazdálkodásban egy sor műszaki létesítmény vesz részt, melyek tevékenységét össze kell hangolni a szükségletekkel és a környezetvédelmi szempontokkal egyaránt. A települési vízgazdálkodásba ezáltal beletartozik többféle tudományos, gazdasági, műszaki és igazgatási eljárás.

A vízforgalom zárt körfolyamatokból (vízellátás, szennyvíz elvezetése) és nyitott rendszerekből (csapadékvíz gyűjtése) áll össze, melyek összekapcsolódnak.

A városgazdálkodásnak kell az egyes elemeket összehangolni, igazodva az úthálózathoz és az épületekhez is. A zöldfelületek gondozása sem valósulhat meg megfelelő mennyiségű víz nélkül. A hulladékgyűjtés és a közterület fenntartás is befolyásolja az elvezetett víz minőségét.

Csapadékvíz tisztítási eljárások

A Pureco élen jár a környezettudatos csapadékvíz-elvezető rendszerek kialakításában. Ezek közé tartoznak a következők:

  • Olajleválasztók, olajfogók

A megnövekedett közúti forgalom hatására mind folyékony (üzemanyag, kenőolaj), mind szilárd (nehézfém) szennyezőanyagok kerülnek az utakra, melyek a csapadékvízzel bekerülnek a felszíni vagy felszín alatti vizekbe. Ez azt jelenti, hogy a csapadékvizet meg kell tisztítani ezektől az anyagoktól. Erre szolgálnak többek között a vasbetonból és polietilénből készült olajleválasztók. 

  • Csapadékvíz-elvezető folyókák

Ezek a folyókák többféle profilkialakítással kaphatók, ezért számos felhasználási lehetőséget kínálnak. Általában vasbetonból készülnek, nagy szilárdságúak, ellenállnak a sóknak és vegyi anyagoknak, nagy a teherbírásuk.

  • Csapadékvíz szikkasztó

A gyűjtött esővíz egyre szennyezettebben kerül a csatornahálózatba. A modern szikkasztórendszerek segítségével megvalósítható a csapadék lokális gyűjtése, visszatartása, a csapadékvíz átmeneti tárolása, majd a fokozatos, késleltetett hasznosítása. Feleslegessé teszi a csapadékvíz-csatornát, az átemelőket. Költséghatékonyan és egyszerűen üzemeltethető. 

  • Csapadékvíz-tározó 

A heves záporok és zivatarok egyszerre zúdítanak nagy mennyiségű vizet a földre, így az elvezetőrendszerek nem mindig képesek ezzel megbirkózni. A tározók megoldják ezt a problémát.