Mit kell tudni a gyűrű méretéről?

Gazdaság

Honnan tudhatja egy lázasan tervező vőlegényjelölt, hogy mekkora gyűrűt kell vennie a kedvesének, hogy az tökéletesen passzoljon az ujjára? Bemutatunk néhány méretvételi tippet, amivel biztosan nem foghatsz mellé.

Mind más

A legnagyobb nehezítő tényező, hogy az embernek mind a 10 ujja más méretű, így hiába mérjük le az egyiket, attól még a mellette lévők, sőt a másik kéz ugyanolyan ujja is más méretű lesz. Tehát ha eljegyzési gyűrűt szeretnél választani kedvesednek, akkor mindenképp a bal kezének a gyűrűsujját vedd célba.

Persze az sem mindegy, hogy vékony vagy széles gyűrű lesz a befutó, sőt az sem, hogy domború vagy épp négyzetes. Tehát közel sem olyan egyszerű a megfelelő méret kiválasztása, de ne ess kétségbe, álljon itt..

..néhány trükk a tökéletes méretért

  • Az egyik legjobb választás, hogy ha hord a bal kéz gyűrűsujján gyűrűt, akkor azt el kell csenni arra a pár órára, amíg megszöksz egy ékszerüzletbe. Ha ez nem kivitelezhető, akkor fogj egy gyurmát, majd a tökéletes pillanatban nyomd bele alaposan, majd mintha mi se történt volna, helyezd biztonságos helyre. Ez alapján is tökéletesen lehet mintát venni. 
  • Jó megoldás lehet még felpróbálni és bejelölni vagy megjegyezni, hogy meddig megy fel a kisujjadra a párod gyűrűje. Ez bár csak közelítőleges megoldás, mégis több, mint a semmi és a karikagyuru.hu oldalon ingyenes méretre állítást vállalnak az ott vásárolt gyűrűkre. Sőt akár ha összeméritek a kezeteket, azt érdemes megjegyezni, hogy mennyivel kisebb a kedvesed ujja.
  • Egy meglévő gyűrű lemérése vonalzóval is jó megoldás lehet arra, hogy közelítőleg belőhesd a méretet. Itt azért egy fél milliméter tévedés már egy másik méret, így nem igazán pontos választás. 
  • Ha nem hord gyűrűt, akkor marad a cérnás módszer, azaz ha alszik, tekerj egy cérnát a bal kéz gyűrűs ujja köré. Ahol találkozik a két vége, azt jelöld be, majd indulhatsz is az ékszerészhez. 

Karikagyűrű választása

Bár ezt a mozzanatot már a párok együtt végzik, de a legtöbb ember nincs tisztában az ujjméretével, így fontos eleme a karikagyűrű kiválasztásának. Ebben az esetben a legjobb, ha felkeresünk egy szaküzletet, hiszen akkor igen kicsi az esélye a tévedésnek. Ebben az esetben fontos, hogy ne a téli fagyban és a nyári 40 fokban tegyük ezt, mert nem lesz pontos az érték. Hideg hatására az ujjak keskenyebbek, így nyáron túlságosan szoros lesz a karikagyűrű. A nyári hőségben a szervezet folyadékot tart vissza, így vastagabb lesz az ujjunk. Így ha akkor választunk gyűrűt, akkor az a téli hidegben oda vezethet, hogy elhagyjuk a lecsúszó karikagyűrűt.

Tehát az optimális időszak a karikagyűrű kiválasztására a tavaszi vagy az őszi hónapok időszaka, amikor jellemzően pont átlagos az ujjméretünk.