Tállai András

Tállai András megmagyarázta, miért nem jó ötlet az áfacsökkentés

Gazdaság

Egy gluténérzékeny gyerek édesanyja kereste meg Szél Bernadettet azzal kapcsolatban, hogy kérdezzen rá a kormánynál miért nem csökkentik a mentes élelmiszerek áfáját.

A független képviselő szerint mentesen élni nagyon drága, főleg, ha a minőséget is nézzük — a gluténmentes liszt kilója 1500 Ft fölött van, a pékáru (pl. kenyér) kilója még a legkedvezőbb áron is 2000 Ft fölött. Az infláció pedig száguld.

Az édesanya decemberben Lengyelországban járt, és az ottani élelmiszerboltban vásárolt gluténmentes termékeket, amik után mindössze 5 százalékos áfát kellett fizetnie. Megkérdezte, itt nálunk miért nem segíti az állam a gluténérzékeny gyerekeket nevelő családokat az ilyen termékekre kivetett 5 százalékos áfával — szemben a rekorder 27 százalékkal. Szél Bernadett továbbította a kérdést Varga Mihály pénzügyminiszternek, aki helyett Tállai András, a pénzügyminisztérium államtitkára válaszolt.

Tállai azt felelte, hogy az árakat alapvetően nem az áfa kulcsa határozza meg, ezért ha csökkentenék is az áfát, a fogyasztók abból semmit se éreznének, a költségvetésnek viszont fájna, úgyhogy nem lesz áfacsökkentés.

Ezen a ponton Szél Bernadett megjegyzi, sajátos érvelés ez attól az államtitkártól, aki pár éve a sertéshús 22 százalékos áfacsökkentése kapcsán még azt hangoztatta, hogy azt várják a lépéstől, hogy a fogyasztói árak is csökkenni fognak.

Tállai szerint a kormány áfacsökkentés helyett a családi pótlékkal segíti a gluténérzékeny gyermeket nevelő családokat. Azzal a családi pótlékkal, ami hiába emelt összegű bizonyos esetekben, utoljára 2008-ban, vagyis 14 éve emelkedett, és ami azóta értékének több mint harmadát elveszítette

– ismertette az államtitkár válaszát Szél Bernadett.