A Cseh Energetikai Művek rekordbevételt ért el

Gazdaság

A Cseh Energetikai Művek (CEZ) 9,9 milliárd koronás (154,44 milliárd forint) adózott nyereséggel zárta az előző évet, 81 százalékkal többel, mint 2020-ban – közölte a legnagyobb cseh energetikai csoport kedden a honlapján.

A csoport rendkívüli hatásoktól megtisztított gazdasági eredménye viszont éves összehasonlításban 22,3 milliárd koronára (347,88 mld forint) csökkent. A CEZ menedzsmentje javasolni fogja a részvényesek közgyűlésének, hogy a tavalyi eredmény alapján osztalékként 44 koronát (686,4 forint) fizessenek ki részvényenként. A CEZ áramtermelése tavaly hét százalékkal csökkent. Másfelől hét százalékkal 227,8 milliárd koronára nőttek a csoport üzemi bevételei.

“A tavalyi gazdasági eredmény túlszárnyalta várakozásainkat, elsősorban a külföldi piacokon rekordbevételekre tettünk szert, magasabbak voltak az áramárak is, ami atomerőműveink biztonságos és stabil működtetésének köszönhető” – mutatott rá Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója.

Ebben az évben a CEZ vállalati menedzsmentje 38 milliárd és 42 milliárd korona közti nyereségre számít. Az egy részvényre kifizetett osztalék összege 56-62 koronára emelkedhetne – olvasható a CEZ közleményében.