Mészáros Lőrinc

Orbán 13,3 milliárd forintnyi – még meg sem kapott – uniós pénzt adott a Mészáros alá tartozó Titásznak

Gazdaság

Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségének is megítélt a kormány 13,33 milliárd forintnyi uniós támogatást az EU-tól várt helyreállítási támogatásból – derítette ki az Átlátszó. A kedvezményezett cég nem más, mint a Kelet-Magyarország áramszolgáltatásáért felelős OPUS Titász Zrt.

A Miniszterelnökség által a portálnak megküldött adatokból kiderül, hogy Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségének, az OPUS Titász Zrt.-nek  jutott az eddig megítélt 5. legnagyobb támogatás a helyreállítási pénzekből. A cég összesen 26,66 milliárd forint költségvetésű projektjéhez az összeg felét, 13,33 milliárd forintot az uniós helyreállítási alapból finanszírozzák. A projekt neve „Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. területén”, és a kormányzati oldal szerint várhatóan 2026-ban fejeződik be.

„Az OPUS TITÁSZ Zrt. küldetésének tartja, hogy a hazai energiaelosztás terén minél magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtson. A jelen támogatási kérelem alapján olyan komplex villamosenergia-hálózati beruházások megvalósítását tervezi, amelyek elősegítik az időjárásfüggő napelemes rendszerek integrációját. A megújuló alapú energiatermelés decentralizáltan kapcsolódik a kis- és középfeszültségű, avagy naperőművek esetén a nagyfeszültségű elosztóhálózatokra, emiatt a 2030-ra tervezett beépített naperőművi kapacitás hálózatra csatlakoztatása az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. szolgáltatási területén is jelentős bővítést igényel mind az átviteli- mind az elosztói hálózatokon. A naperőművek egyaránt csatlakozhatnak NAF, KÖF és KIF elosztóhálózatokra, és a kapacitásprobléma is kiterjedhet minden feszültségszintre”

– olvasható a projekt leírásában.

Az Átlátszó információi szerint ugyanakkor az a tény, hogy előre odaítélték, és néhány esetben magyar költségvetési forrásból ki is fizették a Helyreállítási Támogatásokat, nem ütközik uniós jogszabályba. Egy szakmai forrásuk szerint ugyanis a hagyományos uniós költségvetés nagy részével ellentétben a HEE (angolul RRF) úgy van kitalálva, hogy az uniós támogatás nincs hozzákötve a számlákkal igazolható költségekhez.

Mészáros Lőrinc tavaly szerezte meg a vállalatot, erről itt írtunk bővebben:

Aláírták: Mészáros Lőrincé lett a TITÁSZ