Idén nem lesz rendkívüli nyugdíjemelés

Gazdaság

“A kormány joga eldönteni, hogy november előtt kiegészíti-e nyugdíjakat, az emelés módszerének pontosítására tett javaslat pedig nem indokolt” – válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnökének nyílt levelében feltett kérdésére.

A Népszava által ismertetett levelezés szerint Juhász László augusztusban a nyugdíjak 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését, és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, mert a magas infláció miatt gyorsuló ütemben szegényedik a nyugdíjas társadalom.

Orbán helyett Varga Mihály válaszolt, a pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy a nyugdíjakat a korábbi éveknél magasabb mértékben, tavaly 14-, idén pedig 15 százalékkal emelte a kormány a “háború és a brüsszeli szankciók hatására megemelkedett infláció” miatt. A pénzügyminiszter a mostanában sokat hangoztatott mondattal is érvelt: a kormány azon dolgozik, hogy az infláció év végére egy számjegyű legyen. Kitért arra is, hogy amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lesz nyugdíjkorrekció.

Normális bérek helyett akciókkal “védi” valamitől a kormány a családokat és a nyugdíjasokat

Juhász László szerint éppen az a baj, hogy a törvény csak novemberi korrekciót ír elő, becsült adatok alapján. Ám nincs semmilyen következménye annak, ha ez a becslés nem jó. Emellett probléma az is, hogy a novemberi korrekció nem képes megóvni az infláció év közbeni hatásától a nyugdíjasokat.

Juhász szerint garancia kellene arra, hogy a következő évben lehetőség legyen az alábecsült adat miatt kisebb mértékben emelt nyugdíjak korrigálására.

Fotó: Facebook/Németh Szilárd