Homlokzat és vakolat javítása házilag

Gazdaság

Többször előforduló probléma, hogy a házunk burkolatát valamilyen baleset éri, aminek hatására megrongálódik a vakolat. A vakolatok javítására alkalmas kész vakolatokhoz ha csak egy kicsi kreativitásunk is van, könnyen meg tudjuk javítani sajátkezűleg a sérüléseket.

Az ehhez szükséges szerszámokat és támasztólétrákat webáruházban is megvásárolhatjuk, ahol számos egyéb eszköz közül válogathatunk.

Milyen fajta kész habarcsok közül válogathatunk?

A javításokhoz többfajta vakolat kapható:

  • mészvakolat a lakás belső vakolathoz
  • mészcement vakolat a külső és belső vakolásához
  • cementvakolat a talajjal érintkező falazathoz és a lábazathoz

Ha csak kisebb vakolat javításra van szükség akkor sokféle tapasz – ezen belül, a beltéri ami mész-gipsz keverék és kültéri ami pedig a mész-cement tapadó vakolat- áll a rendelkezésünkre. Ezek a vakolatok jól tapadnak, kisebb, néhány mm-es vastagságban is felhordhatók és a problémás esetekben is használhatóak.

A vakolatokat a gyártó utasításainak megfelelően egy rétegben hordjuk fel, a finom vakolatokhoz hasonlóan szivacsos simító lappal lehet elsimítani. Vannak esetek amikor nincs szükség alapvakolatra. A javításhoz természetesen hagyományos habarcsot is keverhetünk.

Melyek a javítási folyamat alapszabályai?

  • A laza, üregesen kongó vakolat részt le kell verni.
  • Az aljzatot a szennyeződésektől az olajtól és minden festék maradványtól meg kell tisztítani.
  • A por leseprése után a felületet nedvesítsük be.
  • Ha lehet a vakolat károsodását előidéző okot szüntessük meg.

Milyen jellegű sérüléseket tudunk magunk kijavítani?

  • A kisebb felületi hibákat
  • Strukturált felületi hibákat
  • Fedővakolat struktúrájának utánzása
  • Nagyobb mélyedések javítása
  • Letört falsarok javítása
  • Régi és új vakolat átmenete

Kisebb felületi hibák javítása

A kisebb felületi hibák esetében egyszerűbb ha finomszemcsés habarcsot használjunk és egy rétegben hordjuk fel. Tapadó vagy gépi vakolatok a megfelelőek erre a célra és szivacsos simítólappal simítsuk le, majd a megkeményedés után le kell csiszolni.

Strukturált felületi hibák javítása

Ebben az esetben a fröcskölt alapvakolat után, alsó vakolat réteget kell felhordani, azt pedig egy rövid léccel és a simítólappal fedővakolattá simítani.

Fedővakolat struktúrájának utánzása

Ebben az esetben a vakolat struktúráját a legnagyobb szemcsék mérete határozza meg, így a kavics homokhoz ilyen nagyobb méretű szemcséket keverni. Kész vakolat formájában is lehet hasonló struktúrájú vakolatot szereznünk, ez általában a gyorsabb megoldás.

Nagyobb mélyedések eltüntetése

Ebben az esetben a mélyedésekbe nedvszívó tégla darabokat falazunk be, ezek megkötik a habarcsban lévő vizet és nagyobb stabilitást adnak a nedves habarcsnak.

Letört falsarok javítása

Ezt a sérülést úgy javíthatjuk, hogy az aljzatba higított habarcsot dolgozunk be, majd finomszemcsés javító habarcsot hordunk fel úgy, hogy a simítókanál lesz a zsaluzat a sarokrésznél.

Régi és új vakolat átmenete

Kisebb repedéseknél a habarcsrétegbe speciális gézcsíkot tegyünk vagy üvegszál megerősítést, nagyobb repedések esetén mindkét oldalon meg kell erősíteni, majd a végén nedves ecsettel nagyon jól el lehet tüntetni a repedések nyomait.

Összegezve

A vakolat sérüléseit magunk is el tudjuk tüntetni, ha van egy kis kreativitásunk, hiszen a készen kapható habarcs keverékkel nem bonyolult eltüntetni. (x)