Papp László: így érinti a válság a beruházásokat és a munkahelyeket Debrecenben

Helyi hírek

Videóüzenetben tájékoztatta a lakosságot Papp László.

Debrecen polgármestere azt közölte, Debrecen önkormányzata és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a város legnagyobb foglalkoztatói közé tartoznak, mivel összességében több, mint 4000 embernek adnak munkát. Működésüket a koronavírus-járvány miatti gazdasági folyamatok rendkívüli mértékben érintik, nagyon komoly nehézséget okozva, de ebben a helyzetben is a legfontosabb szempont, hogy a munkahelyeket megőrizzék.

Tesszük ezt a munkavállalóink iránti szolidaritásból, valamint azért, hogy ha elmúlik a járvány, akkor legyen lehetőségünk gyorsan újraindítani a normális működési és gazdasági folyamatokat. Az önkormányzatnál és intézményeinél, valamint a nonprofit társaságoknál egyelőre nem tervezünk létszámcsökkentést, és erre törekszünk a vagyonkezelő tagvállalatai esetében is. Mindez azonban változhat, függően a járvány elhúzódásától

– fogalmazott a polgármester.

Annak érdekében, hogy a holding munkavállalóit meg tudják tartani, néhány kivételtől eltekintve leállították a beruházásokat a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nél azért, hogy az így felszabaduló forrásokból, a jelentős mértékben lecsökkent bevételek mellett munkabért tudjanak fizetni a munkavállalóknak. Az önkormányzati beruházások, fejlesztések ütemtervén egyelőre nem változtatnak, de a válság elhúzódása természetesen eredményezheti itt is a fejlesztések átütemezését. A munkavállalókra vonatkozó döntések 2020. május 31-ig terjedő időszakra vonatkoznak, és a döntéseket május folyamán felül fogják vizsgálni.

A válság által rendkívül súlyosan érintett területként tartják nyilván a kereskedelmet, a vendéglátást és a légiközlekedést. A kormányzat által a járványveszély csökkentése érdekében meghozott döntések jelentős részben korlátozzák ezen tevékenységeket, ezért a városi tulajdonú üzlethelyiségek – korlátozások által érintett – bérlőire vonatkozóan ideiglenesen új szabályokat léptetnek életbe annak érdekében, hogy segítsék ezen vállalkozások talpon maradását.

A Cívis Ház Zrt. tulajdonában vagy vagyonkezelésében lévő üzlethelyiségek azon bérlői számára, akik a veszélyhelyzet miatti kormányzati döntésekre tekintettel kénytelenek bezárni, a Cívis Ház Zrt. 90%-os bérletidíj-kedvezményt nyújt az erre vonatkozó kérelem esetén. Hangsúlyozom: ez nem automatizmus, hanem kérvényezni kell!

– figyelmeztetett a polgármester.

Azon bérlők, akik a veszélyhelyzet miatt csak korlátozottan lehetnek nyitva, de működésüket fenntartják, az erre vonatkozó kérelem esetén 50%-os bérletidíj-kedvezményben részesülnek.

Az igazgatóság döntése értelmében a bérletidíj-kedvezményt 2020. június 30-ig lehet alkalmazni, amely a veszélyhelyzettől függően meghosszabbítható. A kedvezményt azzal a feltétellel lehet igénybe venni, hogy a kedvezmény 50%-át véglegesen elengedi a Cívis Ház Zrt., 50%-át pedig a veszélyhelyzet elmúltával, 2021-ben 12 egyenlő részletben kell majd megfizetni.

A harmadik válságterületetről, a légiközlekedésről Papp László ezt mondta:

Mindenki tudja, hogy Budapest mellett Debrecen az ország másik olyan városa, ahol nemzetközi repülőtér működik. A Debreceni Nemzetközi Repülőtéren sajnos jelenleg szünetel a repülés. Szomorú látvány, hogy a kifutópályán egymás mellett állnak az üres repülőgépek, de a helyzetre való tekintettel szükség volt intézkedéseket tenni. A repülőtér vezetése a munkavállalók szinte mindegyikével megállapodásra jutott, mert itt szükség volt a munkavállalók egy részénél a munkaviszony átmeneti – hangsúlyozom: átmeneti – megszüntetésére. Általánosságban azonban elmondható, hogy a szakképzett, a repülőtér normál üzemeléséhez szükséges személyzet továbbra is rendelkezésre áll, elsősorban a várható újraindulás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében

– közölte a polgármester.

https://www.facebook.com/drpappl/videos/886709131794082/