Országosan 60 helyi civil szervezetet támogat a MOL 30 millió forinttal

Helyi hírek
A MOL Alapítvány Helyi Érték Programjában összesen 60 civil szervezet nyert el 30 millió forintos támogatás helyi közösségi programja megvalósításához. A projektek 2020. december végéig valósulnak meg a tervek szerint közel 40.000 fő részvételével és számos önkéntes bevonásával. A leginnovatívabb kezdeményezésekkel a környezetvédelem és fenntarthatóság témakörben találkoztak a szavazók.

A MOL Alapítvány 2019 őszén hirdette meg második alkalommal Helyi Érték Programját, amelyre 413 pályázat érkezett be négy kategóriában: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem és fenntarthatóság, valamint társadalom. A pályázatokat az ország teljes területéről fogadták. A szakmai előszűrést követően és a kuratórium döntése értelmében 151 pályázat jutott tovább a második körbe, ahol a közvélemény dönthette el online szavazataival országosan 54 körzetben, mely projektek nyerjék el az egyenként 500.000 forintos támogatást terveik megvalósításához. A második forduló 54 nyertes szervezete mellett a MOL Alapítvány kuratóriuma innovációs díjban részesített további  hat civil kezdeményezést, amelyek a szakmai értékelésen jól szerepeltek. Így összesen 60 szervezet nyert el 30 millió forint támogatást. A civil szervezetek több mint 70.000 szavazót tudtak mozgósítani szimpatizánsaik között a közel három hetes szavazási időszakban, amely a koronavírus-járvány miatt néhány nappal a tervezettnél korábban zárult.

A környezetvédelmi, oktatási, kulturális és társadalmi kezdeményezésekkel a szervezetek közel 40.000 főt megmozgatanak majd igen jelentős, közel 2000 fős önkéntes szerepvállalásával, akik mellett 674 iskolai közösségi szolgálatos diákot is bevonnak a programokba.A projekteket idén december végéig valósíthatják meg a szervezetek.  „A MOL Alapítvány fontosnak tartja, hogy a helyi civil szervezetek közösségépítő munkája segítség lehessen a járvány után a mindennapi élet újraindításában, ezért rugalmasan kezeli majd a támogatottak módosítási vagy halasztási kérelmeit is” – mondta Gáborné Haáz Andrea a MOL Alapítvány ügyvezetője.

A „Környezetvédelm és fenntarthatóság” kategóriában számos innovatív projektre szavazhattak az érdeklődők, amelyek között komposztálási tanfolyam, közösségi erdőtelepítés, tanösvények kialakítása található, valamint óvodai, iskolai vagy családi környezeti nevelési és fenntarthatósági kezdeményezések.

Egy rendkívüli felajánlás is kapcsolódik a pályázatokhoz: A nyíregyházi körzetben egymással versengő három civil szervezet összefogott és az elnyerhető támogatásukat felajánlották a Jósa András Oktatókórház koronavírus járvány elleni védekezésére. A kérésüket a MOL Alapítvány kuratóriuma a rendkívüli helyzetre való tekintettel elfogadta.