34 hajdú-bihari településen lesz szúnyogirtás a következő napokban

Helyi hírek

Több mint négyszáz településen – 140 ezer hektáron – folytatódik a szúnyoggyérítés augusztus első hetében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.

A következő napokban a Duna mentén a Szigetközben, Komárom, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, valamint a főváros egyes kerületeiben védekeznek földi módszerrel a kifejlett szúnyogok ellen – közölték.
Békés és Csongrád-Csanád megyében, valamint Sopron térségében szintén földi kezeléseket terveznek a szakemberek, légi gyérítés Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, továbbá Szolnok térségében lesz.

Hajdú-Biharban az alábbi menetrend várható

Hétfőn Egyeken, Tiszacsegén, Berettyóújfalun, Bakonszegen, Csökmőn, Darvason, Komádiban, Körösszakálon, Tiszagyulaházán, Újirázban, Újszentmargitán és Zsákán lesz légi szúnyogirtás.

Kedden Hajdúszoboszlón, Esztáron, Gáborjánban, Hencidán, Hortobágyon, Kismarján, Körösszegapátiban, Magyarhomorogon, Pocsajban és Szentpéterszegen, szerdán Debrecenben, Balmazújvároson, Hajdúböszörményben, Nagyhegyesen és Püspökladányban végeznek légi szúnyoggyérítést.

Csütörtökön Egyeken, Tiszacsegén és Újszentmargitán földről, Folyáson, Görbeházán és Hajdúnánáson, szombaton pedig Polgáron lesz légi szúnyogirtás.

A Tisza-tó melletti településeken a még mindig jelentős “szúnyogártalom” miatt mindkét eljárást alkalmazni fogják. 

A szúnyoglárvák elleni védekezéshez biológiai úton előállított készítményeket használnak: közvetlenül a vízbe juttatják a baktérium által termelt speciális fehérjekészítményt, amely az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat.

A kifejlett szúnyogok elleni kémiai készítmény a mezőgazdaságban is elterjedt, jól ismert piretroid típusú hatóanyagot tartalmaz.

A szúnyogok érzékeny rovarok, így az ellenük való védekezéshez szükséges hatóanyagból hektáronként kevesebb mint egy grammot kell kijuttatni – jelezték.

A készítmény melegvérűekre, emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt, hatására csak az érzékenyebb rovarok pusztulnak el – hangsúlyozták.

Elővigyázatosságból az érintett területeken bejelentett méhészeket értesítik a kezelések pontos időpontjáról, az önkormányzatok pedig a lakosságot tájékoztatják.

A szúnyogirtás heti programja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható – olvasható a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.