Megkezdődött a 67-es gyorsforgalmi út déli szakaszának építése

Helyi hírek

A NIF Zrt. beruházásában valósul meg 2023 tavaszára a meglévő 67. sz. főút Kaposfüred elkerülő szakaszának 2×2 forgalmi sávos, 110 km/h tervezési sebességű úttá való fejlesztése. A kivitelezés kezdetén Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót.

2019 decemberében már átadtuk a 67. sz. főút kivitelezésének I. ütemét, amely keretében Kaposfüred és Látrány elkerülő szakaszok között 33,2 km hosszon 2×2 sávos út épült, ebből több, mint 20 km új nyomvonalon vezetett út.

Jelen fejlesztés a 61. sz. és 67. sz. főutak különszintű csomópontja és a Kaposfüred északi területén megépült turbó körforgalmú csomópont között valósul meg.

A projekt során a Kaposvár irányából érkező és a Kaposvár felé közlekedők kapcsolatának biztosítása érdekében – Kaposvár irányából lehajtó, illetve Juta irányából felhajtó ágakkal – 1 különszintű átvezetés létesül az Állomás utcánál (6709 j. összekötő út).

Az Állomás utca átvezetésének környezetében közvilágítási hálózat épül ki, a fejlesztéssel érintett közművek kiváltása is megtörténik.

A kivitelezés tartalmazza a Kaposfüred elkerülő szakaszon, valamint a 67. sz. főút korábban megépült 2×2 sávos szakaszán az üzemi hírközlő hálózat és aktív elemeinek (kamerarendszer, változtatható jelzésképű táblák, tengelysúlymérő) kiépítését, a Magyar Közút NZrt. kaposvári üzemmérnökségére való bekötését.

67. sz. főút Kaposfüred elkerülő szakaszánál már elkezdődött a kivitelezés előkészítése: zajlika lőszermentesítés, humuszolás és régészeti feltárás is.

A földmunkákhoz szükséges anyagokat a kivitelezés alatt a pálya nyomvonalában, illetve a környező földutakon szállítják majd 2022. augusztusig. A fejlesztés magába foglalja a 65146 j. út Kaposfüred belterületi szakaszának felújítását is. Ennek elkészülte után a teljes közúti forgalom erre az útra terelődik majd, és a régi Kaposfüred elkerülő úton kizárólag építési forgalom lesz engedélyezett.

A kivitelezés során 180 000 m3 földet és szemcsés anyagot mozgatnak meg, építenek be. A pályaszerkezet építéséhez 7 500 m3 beton burkolat alapot és 22 000 tonna aszfaltot használnak fel.

A beruházás célja Kaposvár Megyei Jogú Város megközelítésének javítása, annak a gyorsforgalmi úthálózatba való bekötése, Kaposvár és az M7-es autópálya (Balaton) közötti gyorsabb és biztonságosabb közlekedés biztosítása, a régió versenyképességének növelése, az infrastrukturális feltételek javítása

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: A 67. főút fejlesztésének hírére elkezdtek érdeklődni a vállalkozások Kaposvár iránt. Ma már ott tartunk, hogy beteltek az Ipari parkjaink. Két új területet alakítunk ki. Az egyik a Dombóvári utcában, lesz, ahová a világ II. legnagyobb üveggyára települ, 32 hektárra, állami támogatással. A másik itt a 67. sz. főút mellett, az Északi Ipar terület, amit a leendő M9 nyomvonala is keresztez majd. Itt hadiipari beruházás kezdődik.

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója kiemelt: A 67. sz. főút Kaposvár és az M7 autópálya közötti, III. ütemű fejlesztésként megvalósuló Látrány elkerülő szakasz 2×2 sávossá történő átépítéséhez jelenleg a kivitelező kiválasztásának folyamata zajlik. A szerződéskötés 2021. júliusában várható.

A teljes, Kaposvár és az M7-es autópálya között létrejövő 2×2 sávos, emelt sebességű 67. sz. főút megbízható üzemeltetésén túl a jelenleg a Kaposváron meglévő üzemmérnökség fejlesztésének tervezése folyik. Itt a telephely teljes korszerűsítésére, bővítésére kerül sor.

A fejlesztés, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg hazai finanszírozással. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi, nettó 7.998.660.009 forint összegben. A projekt várható befejezése 2023 április.