Debrecen, református nagytemplom, Piac utca

Másfél milliárd forint vissza nem térítendő EU-s támogatást kapott a Tiszántúli Református Egyházkerület

Helyi hírek

„Egyházi kulturális  örökség turisztikai fejlesztése” címen kapott 1,496 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást a Tiszántúli Református Egyházkerület.  A kérelmet 2016.09.16-án nyújtották be, majd 2017.06.13-án született meg a támogató részéről a pozitív döntés.

A Tiszántúli Református Egyházkerület, mint a tervezett kulturális fejlesztésért felelős szervezet több  egyházközséget vont be a projekt megvalósításába. A fejlesztésekre a következő egyházközségek  területén került sor: Debrecen-Kistemplom (Csonkatemplom); Debrecen-Kossuth utcai templom (Veres  templom); Debrecen-Egyetemi templom; Kismarjai Református Gyülekezet temploma; Szatmárcsekei  Református Gyülekezet temploma; Vértesi Református Egyházközség temploma. 

Az egyházkerület közlése szerint a fejlesztés célja az volt, hogy a már meglévő egyházi kulturális örökség, amely felbecsülhetetlen  nemzeti, történelmi, egyházművészeti valamint muzeális értéket képvisel, egyre szélesebb körben ismertté váljon és egyre attraktívabb formában jelenhessen meg az érdeklődők számára. A projekt  megvalósulása által a fent jelzett helyszínek turisztikailag is népszerű látogató hellyé váltak, ahol a  látogatók interaktív módon szerezhetnek fontos történelmi és kulturális ismereteket maguknak. 

A projekt több elemből tevődött össze, többek között építési beruházásokból, melyek lehetővé tették a  megfelelő körülményeket a turisztikai attrakciók megvalósulásához. Továbbá a marketing eszközök nagyban hozzájárultak a megvalósulási helyszínek népszerűsítéséhez, a turizmus fellendüléséhez az  adott helyszíneken. Ezen kívül a minél magasabb színvonalú turisztikai attrakciók biztosítása érdekében  sor került kiállítási, installációs, hang, fény-, és vizuáltechnikai eszközök beszerzésére, beépítésére.  

A következő egységek jelentek meg a helyszíneken: 

  1. Az adott templom történetének ismertetése, a gyülekezet sajátossága  
  2. „Kreatív” reformáció avagy Hitvallás és Alkotás  
  3. „Toronytúra”: Kismarján, Kistemplomban 
  4. Utalás és motiválás a többi helyszínre 
  5. Az adott épület vagy gyülekezet érdekességeinek játékos módon történő megismertetése.

A beruházás befejezési időpontja: 2023.január 31. – olvasható a Tiszántúli Református Egyházkerület által portálunkhoz eljuttatott közleményben.