Növekvő bevételekkel és csökkenő kiadásokkal tervezik Hévíz költségvetését

Helyi hírek

A korábbi évekhez képest ismét növekvő adóbevételekkel és tovább csökkenő kiadásokkal számol Hévíz idei költségvetése, ami azonban még elmarad a koronavírus-járványt és az ukrajnai háborút megelőző időszaktól – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy a város aznap elfogadott költségvetése 4351 millió forint bevételi és kiadási főösszeggel számol, amelynek összeállítását jelentősen befolyásolta az ukrajnai háború és annak hatásai.

Jelezte azt is, hogy az állami támogatások nem tudják fedezni a város önként vállalt feladatainak finanszírozását, hiszen a 4800 lakosú település a turizmus miatt olyan infrastruktúrát tart fent, ami egy 20-30 ezres város szintjét is bőven eléri. Az adóerő pedig olyan mértékű, ami miatt nem lehet magasabb az állami finanszírozás.

A polgármester elmondta: 2020-tól már a koronavírus-járvány miatt hoztak takarékossági intézkedéseket, de a rekordmagasságba emelkedő energiaárak miatt – Hévízen átlagosan nyolcszoros gáz- és négyszeres áram-áremelkedéssel kötöttek új szerződéseket – az önkormányzat és intézményei újabb megtakarításokra kényszerültek. Mindez azonban nem jár tevékenységek megszüntetésével, adóemeléssel vagy elbocsátásokkal.

Idén a központi költségvetésből 526 millió forint bevétellel kalkulálnak, ami növekedés a korábbi évekhez képest, de jelentősen elmarad a 2020-as 848 millió forinttól. A város közhatalmi adóbevételei 1183 millió forintot jelentenek – ebből a legjelentősebb az idegenforgalmi adó 562 millió forintos összege – ami összességében növekedést mutat a korábbi évekhez viszonyítva, de 2020-szal összevetve 50 százalékkal kisebb az iparűzési és 30 százalékkal kevesebb az idegenforgalmiadó-bevétel – ismertette Papp Gábor.

Kifejtette, hogy a 2023-as költségvetés tervezésekor még 400 millió forintos hiánnyal számoltak, ezt sikerült költségracionalizálással és bevételnöveléssel – köztük térítési díjak emelésével – úgy kiegyensúlyozni, hogy néhány milliós tartalékot is képeztek. A város épületeinek, intézményeinek tervezett energiahatékonysági beruházásaival és ingatlaneladásokkal tavasszal már úgy módosíthatják a költségvetést, hogy legalább 400 millió forint tartalékkal számolnak.

A polgármester úgy látja: idén emelkedik Hévízen az idegenforgalomból származó bevétel, ezzel a parkolási díjakból befolyó összeg is. Két nagyobb beruházás zajlik a városban – a Schulhof Vilmos sétány felújítása és a régi buszpályaudvar területének átalakítása -, amelyek értéke 1270 millió forint, és a korábbi csúszások után mindkettő idén befejeződhet.

(MTI)