Mesterséges intelligencia

Veszélyt jelent a mesterséges intelligencia a programozók munkájára? Mi a helyzet startup-fronton? Interjú Málnay Barnabás üzletfejlesztési igazgatóval

Helyi hírek

A kiberbiztonság volt a fő témája annak a szakmai konferenciának, amit a PRIMOM Alapítvány mint a DigitalTech EDIH konzorciumi tagja szervezett nemrég, együttműködve a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával. A rendezvényen előadást tartott Málnay Barnabás, az ELTE Informatikai Kar üzletfejlesztési vezetője és a SmartWare.tech kockázati tőkealap partnere. Vele beszélgettünk.                                        

Merre tart jelenleg a startup-világ? Labdába rúghatnak a piacon feltörekvő magyar cégek?

Az elmúlt néhány évben kifejezetten felfutó szakaszát éli a magyar startup-szcéna. Minden évben színre lép pár cég, akik a nemzetközi színtéren is megállják a helyüket, globálisan szereznek ügyfeleket és gyakran külföldről szereznek befektetőket vagy társbefektetőket is: Mellettük még két-háromszor ennyi startup cég indul, akik a nagy nemzetközi kockázati tőkések ingerküszöbét ugyan még nem érik el, de izgalmas projekteket építenek és be tudnak vonni hazai kockázati tőkét. Ráadásul szerencsére nem csak Budapesten, hanem az ország szinte minden régiójában születnek érdekes kezdeményezések. Egyre robusztusabb a magyarországi startup-világ,

Minek köszönhető a növekedés?

Egyrészt az ökoszisztéma egyre profibb és támogatóbb, a fiatal tehetségek Magyarországon is egyre könnyebben hozzáférnek ahhoz a tudáshoz, amire szükségük van a sikerhez. Másrészt egyre könnyebb hozzáférni a nemzetközi lehetőségekhez is, a legjobbak kihasználják ezt is azt is: a hazai közeg támogatását és a külföldre csalogató lehetőségeket. A legjobbak közül sokan elmennek máshová építkezni (ez sem probléma szerintem, főleg, ha visszajönnek), mert vannak olyan termékek, főleg a digitális termékek körében, amiket célszerű az első pillanattól kezdve a globális piacon tálalni.

Málnay Barnabás
Málnay Barnabás

Mit javasol azoknak a fiataloknak, akik vállalkozni szeretnének?

Nagyon fontos, hogy fáradhatatlanul felszívják magukba az ehhez szükséges tudást, főként a megértést és éleslátást azokon a piacokon, amelyeken sikereket akarnak elérni a dédelgetett termék-ötleteikkel. És minél előbb kezdjenek bele az ötleteik megvalósításába, minél előbb próbálják ki magukat mint startup vállalkozókat. Az egyik tipikus hiba az szokott lenni, hogy valaki túl sokat tervez és gondolkodik, nem lép a tettek mezejére.

Milyen akadályok vannak most a startupok előtt?

Most kicsit kevesebb pénz van, mint pár éve volt. Ez nem feltétlenül probléma, mert sok olyan típusú pénz volt a piacon az elmúlt években, ami így vagy úgy nem követte a startup finanszírozás bevált nemzetközi logikáját, pl. túl könnyen jött, és elkényelmesítette a startup vállalkozók egy részét. A legjobb projektekre akkor is jut pénz, amikor kevés pénz van, a kevésbé jóknak pedig jobban össze kell szedniük magukat és kevesebb pénzből kell boldogulniuk, mint a nagy bőség idején.

Sok fiatal progamozó panaszkodik arra, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkájukat. Valós ez a félelem?

Szerintem nem. A belátható jövőben a mesterséges intelligencia támogatni, segíteni fogja a technológiai fejlesztéseket és a fejlesztők munkáját. Attól messze vagyunk még, hogy az AI tömegesen feleslegessé tegyen bennünket. Egyelőre a mesterséges intelligencia forradalom pozitív oldala sokkal jelentősebb, mint az esetleges veszélyei, bár az utóbbiakkal sohasem túl korai foglalkozni. És persze minden technológiai változás negatívan érint bizonyos munkaköröket, viszont tipikusan teremt azok helyett másokat.

– N. Nagy Sándor –

Kapcsolódó:

Ne essünk zavarba, ha egy robot érdeklődik hogylétünk felől! Interjú Husi Gézával, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánjával