Három egyházi vezető áldotta meg a tízezredik elültetett fát Debrecenben

Helyi hírek

Az Ültessünk 10.000 fát Debrecenben! program részeként a debreceniekkel közösen elültettük a tízezredik fát az Aquaticum Mediterrán Élményfürdővel szemközti füves területen, a futókörnél – számolt be Debrecen önkormányzata.

Papp László polgármester az eseményen elmondta: 2019 tavaszán indította el a város azt a programot, amelynek köszönhetően ma lehetőség nyílik a tízezredik fát elültetni itt a város egyik legszebb részén, a Nagyerdőn. 2019 tavaszán nagyon-nagyon távolinak tűnt a tízezredik fa elültetése. Öt év elegendő volt hozzá. S örömteli, hogy nemcsak nemcsak az önkormányzat munkatársainak és a város anyagi lehetőségeinek köszönhetően ültettünk el ennyi fát Debrecenben, hanem nagyon sok magánszemély, cég csatlakozott az akcióhoz. Amint Papp László fogalmazott: „trendivé” vált Debrecenben fát ültetni, legyen szó a város bármely területéről. Debrecen valóban zöldebbé vált az elmúlt öt évben a szó szoros és átvitt értelmében is, faállománya gyarapodott. De gondolkodásban is nagyon sokat léptünk előre, mert jó érzés, amikor a cégek azzal keresik meg a várost, hogy szeretnének bekapcsolódni ebbe a programba. A polgármester említést tett a helyszín közelében álló két nagyon öreg – Aradi Csaba ökológus gyors becslése szerint körülbelül 150 és 250 éves – tölgyfáról. Mi minden történhetett ennyi idő alatt e fák körül?

Még az is lehet, hogy annak idején Kossuth vagy Petőfi hűsölt az alatt a fa alatt, amely akkorra már akkorára terebélyesedett, hogy volt lehetőség élvezni az árnyékát

– mondta Papp László.

A most elültetett fát a jövőnek szánjuk, s remélhetőleg 100-150 vagy akár 200 év múlva is lesz majd lehetőségük az akkori debrecenieknek megemlékezni arról, hogy volt egy időszak a város életében, amikor összefogott – mert hiszen együtt vagyunk Debrecen –, és nagyon sok fát ültettek el polgárai a város különböző pontjain.

Ennek a fának a helyén korábban egy hasonló kocsányos tölgy volt, az kipusztult, és most azért választottuk ezt a helyet, hogy azt az üzenetet fogalmazzuk meg a jövőnek, hogy mindig lehet újrakezdeni, mindig lehet jót tenni, mindig lehet tenni azért, hogy jobb legyen a jövőnk, jobbá tegyük városunk jövőjét

– fogalmazott a polgármester. A most tízezredikként elültetendő kocsányos tölgy körülbelül 18 éves, és remélhetőleg a következő évtizedek, évszázadok során itt fejlődik majd. Papp László szavai szerint az volt a szándék, hogy láttassuk: itt van a tízezredik fa, és egyben üzenjük meg azt, hogy elkezdjük a következő tízezer fa telepítését is. A következő öt évben is azzal a lendülettel, azzal az összefogással és elkötelezettséggel dolgozunk a város zöldítésén, környezetvédelmén, ahogy ezt végeztük az elmúlt években. Nemrég fogadta el a város közgyűlése a Zöld Kódexet ötven olyan intézkedéssel, amelyek arra köteleznek bennünket, hogy ez a város jobb, szerethetőbb, élhetőbb, zöldebb, környezettudatosabb, fenntarthatóbb legyen. A tízezredik fa hirdesse ezt az elköteleződést. A polgármester megköszönte az együttműködést mindenkinek, aki szerepet vállalt az utóbbi években a város zöldítésében, így a Future of Debrecen mozgalomnak is, amely 2020-ban, éppen a koronavírus-járvány időszakában, a lehető legnehezebb időszakban indult útjára. Papp László reményét fejezte ki, hogy az az időszak nem tér már vissza, s a következő évtizedekben a Future of Debrecen mozgalom tagjaival a város további zöldítésére tudunk koncentrálni, annak érdekében, hogy Debrecen még élhetőbb, még barátságosabb legyen.

Balázs Ákos alpolgármester szavai szerint ez a nap boldog és örömteli, hiszen  nagyon sokan dolgoztak azért, hogy ide a tízezredik fa elültetéséhez eljussunk. Köszönet illeti a Dekert Kft. munkatársait, akik a munka oroszlánrészét vállalták, a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályának munkatársait, a Zöld Munkacsoport és a Future of Debrecen mozgalom tagjait, a Debreceni Egyetem szakembereit, azokat a civileket, akik részt vettek a faültetési programban. Mindez tehát egy nagy összefogás eredménye.

Balázs Ákos szerint Debrecenben azért tudunk sikeresek lenni, mert jó ügyek mentén össze tudunk fogni, és azt a tudást, ami itt helyben megvan, ami a városnak az egyik legnagyobb erőssége, mindig használjuk, és a környezetvédelem érdekében is tudjuk használni. Aki fát ültet, az bízik a jövőben, és a debreceniek bíznak a jövőben, bíznak a fiatalokban.

A Zöld Munkacsoport is fiatal környezetvédelmi mérnökök összefogásával alakult, s ők kezdték el azt a munkát, melyből a Future of Debrecen mozgalom létrejött. Ez a mozgalom később – kibővülve a Debreceni Egyetem szakembereivel, professzoraival – megalkotta Magyarország legjelentősebb, legnagyobb városi zöldítési programját, a Zöld Kódexet, ami iránymutatást ad a következő évekre, és kötelez bennünket, hogy mindent megtegyünk Debrecen környezetének védelme érdekében. S a 2019-ben Papp László polgármester által meghirdetett új környezetpolitikát leginkább talán az fémjelzi, hogy Debrecen azért is tud sikeres lenni, mert itt mindenki igyekszik a maga munkáját, a maga dolgát – a legkisebbektől a legnagyobbakig – a legjobban végezni. A város környezetpolitikájának is az a lényege, hogy adjuk meg a természetnek is a lehetőséget arra, hogy a legjobb lehessen. Ezért ültettük a 10 ezer fát, és ezért ültetünk még 10 ezer fát. Balázs Ákos azt kívánta, hogy ez az összefogás vezérelje a város polgárait a következő időszakban is, és bizodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a következő 10 ezer fa ültetésében részt vevő közösség csak gyarapodni fog.

Az Ültessünk 10.000 fát Debrecenben! program keretében elültetett tízezredik fát, a Nagyerdőt és teremtett környezetünket megáldotta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke és Terdik János, a Hajdúdorogi Főegyházmegye pasztorális helynöke.

A Vigyázz a madárra című dalt a Debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos diákja, Szolnoki Anikó, a Fényév távolság című dalt pedig Kránicz Richárd, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen színművésze adta elő. A fa elültetésében a debreceni tűzoltók is segédkeztek.

Az eseményhez kapcsolódóan egész nap környezet- és természetvédelmi tematikájú programokon vehetett részt több száz óvodás és iskolás gyerek.