A Holdon játszana a The Asteroids Galaxy Tour

Kultúra

A Holdon szeretne koncertezni egyszer a The Asteroids Galaxy Tour. Ha a Holdra még nem is, de a debreceni Campus Fesztiválra idén nyáron már eljutott a dán együttes. A zenekar énekesnőjét, Mette Lindberget a koncert után faggattuk többek között arról, mit tud a magyarokról, és arról, milyen stílusváltásra készülnek az új albumukon.

-Mit tudsz Magyarországról?

-Mette Lindberg: Még sosem voltam Magyarországon hosszabb időre, sajnos nem volt még alkalmam arra, hogy a fellépéseken kívül szétnézzek egy kicsit, és megismerjem az országot. Nem első alkalommal járunk egyébként itt, mert a Campus Fesztivál előtt pár éve már játszottunk egy másik fesztiválon a Balatonnál. Arra emlékszem, hogy nagyon meleg volt, még este is, ami meglehetősen szokatlan számunkra, hiszen nálunk, otthon Dániában sosincs ilyen forróság. Egyébként nagyon sok fesztiválon megfordulunk szerte a világban, főként Európában. Rengeteg helyen járunk, és sajnos alig emlékszünk az egyes helyszínekre. Sőt néha azt se tudjuk pontosan követni, hogy éppen hol vagyunk, annyira feszített a tempó. Ma például Debrecenben játszottunk a Campuson, de holnap már Finnországban lesz fellépés. A rohanás miatt nem nagyon van időnk arra, hogy szétnézzünk, és megismerkedjünk az adott országgal, várossal, ahol épp vagyunk. Nincs időnk felfedezni az országot, megismerni az itteni értékeket, az embereket, a tradícionális ételeket, vagy bármit. Talán visszajövök egyszer ide vakációzni, és bepótolom a mulasztásomat. Azt tudom, hogy Magyarország egy kis ország, ebben a tekintetben hasonló Dániához, a mi hazánkhoz.

-Honnan származik a zenekar meglehetősen figyelemfelkeltő, már-már bizarr elnevezése?

– Mette Lindberg: A névadónk az egyik legrégebbi barátom, aki amúgy trombitán játszik a zenekarban. Neki mindig nagyon jó ötletei vannak, egy csomó őrült dolgot kitalál. A név egyrészt utalás arra, hogy a zenénk eléggé változatos, cikázunk a sokféle stílus között, mint az aszteroidák. Ugyanakkor ez a név olyan, mintha valami sci-fi mozifilm címe lenne, ami kifejezetten tetszik. Az aszteroidák, a galaxis, mind-mind olyan sejtelmes dolgok, amik elmélkedésre késztetik az embereket, ha meghallják a nevünket. Mindenkinek más és más jut róla eszébe, nincs egy egyértelmű meghatározás, mit is jelent. Ahogy a zenénk sem kategorizálható be szigorúan. Arra is utal a nevünk, hogy sok-sok energia áramlik a Földre a galaxisból, és mi magunk is ilyen energikusak vagyunk. De persze nem a napelemeket akarjuk népszerűsíteni, inkább egy nagy utazásra hívunk fel mindenkit a zenei galaxisba.

-Említetted, hogy Dánia és Magyarország hasonlóan kicsi országok. Magyarországnak még sincs annyi nemzetközileg ismert zenekara, mint Dániának. Miben látod a sikereitek titkát?

– Mette Lindberg: Van Londonban egy menedzsmentünk, és mondtuk nekik, hogy szeretnénk minél több helyre eljutni a világban, ők pedig segítenek nekünk ebben. Sokat jelent az is, hogy angolul éneklünk, hiszen ez a nemzetközi érvényesülés egyik fontos feltétele, ez az a nyelv, amit a legtöbben megértenek. Imádunk zenélni, és csodálatos érzés, ahogy az emberek a világ minden táján ismerik és szeretik szeretik a dalainkat. Ugyanakkor nagyon szeretünk Dániában is fellépni, és ott is velünk énekli a dalainkat a közönség. Annak ellenére, hogy angolul és nem dánul van. Ez is külön jó érzés. Utazni kell nagyon sokat, fel kell fedezni a világot a zenével. Mi szeretjük megérinteni az embereket, megosztani velük az érzéseinket a zenén keresztül, és olyan dalokat készíteni, amelyek minél több ember lelkét megérintik. Ez is fontos dolog.

-Mi a legnagyobb álmotok, amit szeretnétek még elérni a zenei karrieretekben?

-Mette Lindberg: Talán egy nap a Holdon is játszhatunk. De komolyra fordítva a szót: nincsnenek nagyra törő álmaink, vagy valami konkrét nagy elképzelés. Azt szeretnénk, hogy minél tovább képesnek legyünk dalokat írni, azokat eljátszani, stúdióba vonulni, együtt zenélni, turnézni szerte a világban, és azt, hogy az emberek szeressék azt, amit csinálunk. Mi azért élünk, hogy a színpadon lehessünk. Persze különleges érzés 10 ezer ember előtt játszani, de nincsenek olyan terveink, hogy kisebb, vagy nagyobb koncerteket adjunk-e a jövőben. Az a fontos, hogy legyen közönségünk, legyenek mindig olyanok, akiket megérint a zenénk. Az egész eddigi pályafutásunk is mentes a különleges, kiemelkedő momentumoktól. Sokat utazunk, barátokkal lógunk, sokszor kialvatlanok és éhesek vagyunk, iszunk, cigizunk, mindig megyünk az újabb fellépésre. Az együtt zenélés élménye nagyon sokat jelent.

-Szeptember 15-én megjelenik az új albumotok, a Bring Us Together. Lesz-e ezen valami váltás a zenei stílusban?

– Mette Lindberg: Az előző album olyan volt, mint egy filmlemez, különböző karaktereket testesítettünk meg a dalainkban. Az új albumom pedig valami mást akartunk nyújtani, olyan igazán „odaütősre” akartuk megcsinálni, kirobbanóra. Idősebbek lettünk, igyekszünk a dalainkban is azokra a dolgokra koncentrálni, amelyek mostanában foglalkoztatnak minket, amiket magunk is át akarunk élni a mindennapokban, amiket igazán fontosnak tartunk. Ilyen például a szexuális energia, az életerő, az eufória. Éneklünk ugyanakkor az örökkévalóságról és a barátságról, olyan dolgokról, amiket meg kell élni, vagy amiket csak érezni lehet. Ezek nagyon őszinte hangvételű számok. Az első kislemez, a „My Club” már megjelent az új albumunkról, és nagyon örülünk annak, hogy sok országban játsszák a rádiók. Még nem tudjuk, mi lesz a következő. A koncertjeinken általában 4-6 dalt adunk elő az új albumról, és közben figyeljük a közönség reakcióit, mert ez alapján választjuk majd ki, melyik dalt jelentetjük meg legközelebb, és melyikhez forgatunk klipet.

Kenyeres Attila

Youtube videók:

https://www.youtube.com/watch?v=qiQj0o8BOYw

https://www.youtube.com/watch?v=ELNvmFGNLRU

https://www.youtube.com/watch?v=JvYG3ObORGg