Jazz a Pódiumteremben

Kultúra

Február 27-én, 19.00 órakor kezdődik a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házának Pódiumtermében a SZAKCSI JR. TRIÓ koncertje.

A szervezők célja, hogy ismét szóljon a jazz a Pódiumteremben, mint egykoron, amikor a hazai és a nemzetközi élvonal képviselői egyaránt megfordultak e patinás terem falai között. A szervezők továbbá szeretnék életre kelteni a Belvárosi Jazzpódiumot, ezt a jeles debreceni koncerthelyszínt, hogy a Debreceni Bor- és Jazznapok közötti időszakban megrendezett évközi koncertekkel is növeljék a műfaj helyi kedvelőinek táborát.

 

Ifj. Szakcsi Lakatos Béla:

Édesapja, Szakcsi Lakatos Béla nyomdokain járva, ő is a zongorát választotta hangszeréül. Hattól tizenhat éves koráig klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, majd a jazz mellett kötelezte el magát. Így lett Ifj. Szakcsi Lakatos Béla egyike a honi jazzélet legkiemelkedőbb zongoristáinak. Azóta sok híres magyar és külföldi muzsikussal játszott együtt.
Pl: Lakatos Ablakos Dezső, Kőszegi Imre, Pege Aladár, Tony Lakatos, Lakatos Pecek Géza, Tomsits Rudolf, Berkes Balázs, Babos Gyula
Jack DeJohnette, Ed Thigpen, Martin Drew, Marcus Gilmore, Palle Danielsson, John Patitucci, Ravi Coltrane, Lew Tabackin, Chris Potter, Rick Margitza, Gerard Presencer.

Kitűnő muzsikustársaival alkotott triója a magyar jazzélet egyik meghatározó formációja.

 

Lakatos Pecek Krisztián:

Bőgőzni 9 éves korában kezdett el. Klasszikus zenét a Tóth Aladár Zeneiskolában tanult, amit később a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatott. Bár a trió legfiatalabb tagja, de máris elképesztő eredményeket tudhat maga mögött. 2003-ban megnyerte a Magyar Rádió Jazzversenyét, röviddel utána az unokatestvéreivel alkotott Pecek Lakatos Trióval frenetikus sikert aratott a legendás londoni 606 Clubban. A 30 éves zenész ma a magyar jazzvilág élvonalában hangszerének egyik legkeresettebb muzsikusa.

 

 

Balázs Elemér:

Balázs Elemér dobosként és zeneszerzőként meghatározó alakja a magyar jazzéletnek. Olyan legendás zenekarok tagja volt és tagja a mai napig, amelyekkel kiemelkedő sikereket arattak. Ilyen például a No-spa zenekar, mellyel harmadik helyezést értek el a brüsszeli Jazz Hoeilaart versenyen 1989-ben és egy évvel később az elsőnek járó díjat hozhatták el a leverkusen-i nemzetközi jazz fesztivál versenyéről. Szép eredményeket értek el a már 30 éve működő és aktív Trio Midnight együttessel is a zeneszerző-zongorista Oláh Kálmánnal és Egri János bőgőssel. Saját együttese, a Balázs Elemér Group 2000 óta működik folyamatosan.

Pat Metheny a világhírű jazzgitáros így nyilatkozott róla: „Elemér, véleményem szerint, az egyik legjobb dobos ma a szakmában. Összehasonlíthatatlan muzikalitással és finomsággal játszik. Képes minden egyes zenei pillanatot olyan figyelemmel hallgatni, olyan kiváló, spontán döntéseket tud a színpadon hozni, amellyel csak növeli zenésztársai játékának minőségét. Kiváló érzékkel nyúl a hangszeréhez. Mindig élvezettel játszom vele, s ugyanilyen örömmel is hallgatom.”

 

Szeretettel várjuk a koncertre – nemcsak a műfaj szerelmeseit, hanem azokat is, akik nyitottak az igényes zenére, a minőségi együtt muzsikálás élményére.