Pénteken lesz a Dalszerzők napja

Kultúra Ország

Az Artisjus kezdeményezésének célja, hogy nagyobb figyelem jusson a mintegy 14 ezer magyar zeneszerzőre, dalszerzőre és szövegíróra.

A Dalszerzők napja alkalmából idén 74 könnyű- és komolyzenei szerző, köztük Müller Péter Sziámi, Palya Bea, Varga Livius, Jónás Vera, Vitáris Iván, Szentpáli Roland, Dobszay-Meskó Ilona és Zalatnay Sarolta készített kisfilmet arról, hogyan született meg egy daluk, számukra honnan jön az ihlet és milyen egy dalszerző élete – közölte az Artisjus az MTI-vel.

A videók elkészítésére a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület hirdetett pályázatot. Mint írták, az Artisjus célja az volt, hogy a zenei produkciók mögött láthatóvá váljon az alkotó és az alkotómunka: az ihlethez talán elég egyetlen pillanat, a kedvenc dalaink megírásához rengeteg gyakorlás, tanulás, próbálkozás, munka szükséges.

Az elkészült kisfilmekben többek közt Artisjus-díjas, Liszt-díjas, eMeRTon-díjas, Fonogram-díjas, a Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőversenyen díjazott vagy Junior Prima díjas művészek mesélnek munkájukról és egy-egy emblematikus daluk vagy zeneművük születéséről.

A kisfilm pályázatban részt vevő 74 szerzőből 68-an vállalták, hogy megmérettetik magukat a Dalszerzők napjához kapcsolódó, október 16-ig tartó közönségszavazáson. Szavazni a kosziadalt.hu weboldalon lehet, a nyertes szerzőt az Artisjus Egyesület félmillió forintos díjjal jutalmazza.

Magyarországon a zeneszerzők, dalszerzők és szövegírók munkájának köszönhetően évente tizenhétezer új dal születik, az Artisjus adatbázisában jelenleg 354 ezer magyar mű szerepel.

(MTI)