A Csokonai Színház is csatlakozott a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekthez

Kultúra

A Csokonai Színház is csatlakozott a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekthez. A program a Miskolci Nemzeti Színházból indult el 2019-ben, azzal a céllal, hogy példaértékű összefogással közösen lehessen tenni a jövő és a jelen nézőiért.

A programban részt vevő színházak közös alapcélokat tűznek ki, mint a szemléletformálás és a minél több zöld programban való részvétel; a környezettudatosság és nagyobb hatékonyság elérése az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén; a minél nagyobb arányú újrahasznosítás a művészeti kivitelezés során, valamint az együttműködés zöld szervezetekkel és ökotudatos cégekkel. Az összefogás további célja a jövőben közös zöld színházi programok megvalósítása és egy fenntarthatósággal kapcsolatos állandó pályázati platform létrehozásának elősegítése.

„A személyes élettereiben ki-ki igyekszik azon, hogy környezettudatosan éljen, azonban itt az ideje annak, hogy ne csak egyénenként, hanem munkahelyi, szakmai közösségekként is zászlónkra tűzzük a környezettudatosságot. Ezért nagy örömmel csatlakozunk Papp Endre színművész és a Miskolci Nemzeti Színház kezdeményezéséhez, amely összhangban van etikai kódexünk alapelveivel. Nagyszerű lehetőség számunkra, hogy játszóhelyeink éppen teljes felújításon esnek át, aminek köszönhetően nem csak esztétikusabbak és modernebbek lesznek, de energiahatékonyabban is tudjuk majd működtetni őket” – mondta el Gemza Péter, a Csokonai Színház színház igazgatója.

 

 

A Zöld Színház projektben Tolnai Hella vállalta el a nagyköveti szerepet a Csokonai Színház részéről. „Örömmel mondtam igent a felkérésre, mert szívügyem a környezetvédelem, és életvitelszerűen igyekszem hozzájárulni ahhoz, hogy minél kevésbé terheljem az élővilágot” – mondta el a színművész, aki magánemberként is osztja a program célkitűzéseit. „Nagyon szép helyen élek a Dunakanyarban, napi kapcsolatom van az erdővel, és ez még inkább megerősítette bennem azt, hogy ezt a miliőt határozottan óvni kell. Ez egyáltalán nem könnyű feladat a mai világban. Sok múlik a napi rutinunkon. Két éve felhagytam a húsevéssel, ha vásárolok, újrahasznosítható táskát viszek magammal, szelektíven gyűjtöm a szemetet, és a petpalackot is igyekszem száműzni a mindennapjaimból. Az új kihívás, ami elé állítottam magam, hogy a sminkkészletemet környezetbaráttá tegyem, az eldobható vatták helyett újrahasznosítható arcmosó korongot használjak, illetve megválogassam azt is, hogy milyen összetételű kemikáliát vásároljak. Sokan trendkövetést látnak az efféle próbálkozásokban, de én azt gondolom, hogy nem baj, ha a környezetvédelem divattá válik. Ugyanakkor fontos, hogy tudatosság is legyen mögötte. Így hát izgatottan állok a feladat elé, és várom, milyen zöld megoldásokhoz tud a színházunk csatlakozni, hogyan tudjuk átültetni az elveket a mindennapokba” – tette hozzá.

A fotókat a Csokonai Színház A Kékbolygó története című, környezettudatosságra nevelő előadásán készítette Máthé András.

 

Sajtóközlemény