Utolsó napjához érkezett a DESZK@ Digital

Kultúra

Utolsó napjához érkezett a DESZK@ Digital, a Csokonai Színház rendhagyó, online térbe készített vagy arra adaptált produkciókat felvonultató fesztiválja.

 

A Fűre lépni szabad! mottóval meghirdetett rendhagyó fesztivál vetített produkcióit a Nagyerdei Stadionban nézheti meg a közönség, majd a DESZKÁ-kon megszokott forgatókönyvhöz igazodva esténként szakmai és kötetlen beszélgetések körében vitatták meg a látottakat. A DESZK@ Digital különleges formátumában a képernyők ugyan megmaradtak a pandémia alatt megszokott online színháznézés időszakából, a közönség azonban újra együtt élvezheti a társulatok játékát. A közös nevetés felszabadítóbb, a közös csend mélyebb, mint az otthoni képernyő előtti. A programsorozat zárásaként ma a Nagyváradi Szigligeti Színház Y című ifjúsági előadása Balogh Attila és Benedek Zsolt azonos című drámájából kiindulva az Y generáció problémáit tematizálja, különös hangsúlyt fektetve a virtualitás és a valóság problémáira, míg a k2 Színház abszurd és melankolikus bemutatója, a Búcsúkoncert az elit utolsó vacsorája, ahol a résztvevők időről időre dalra fakadnak, miközben ők is tudják; valami elkerülhetetlen közeledik.

 

 

A hagyományokhoz híven idén is Debrecenben vendégeskedett a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett, Nyílt Fórum elnevezésű drámafejlesztési program, amelynek keretében hat pályakezdő drámaíró mutatkozott be.  Bognár Péter, Dóka Péter, Lesi Zoltán, Maros András, O. Horváth Sári és Szilágyi Eszter Anna fejlesztés alatt álló friss szövegeit ez alkalommal olvasták fel először színészek. A felolvasásokból a színház videófelvételeket készített, amelyeket szombat estétől a közönség is láthat.

 

A fotókat Máthé András készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük