Kamarakiállítás nyílt az idén 125 éves kecskeméti színházban

Kultúra

Színháztörténeti kamarakiállítás állít emléket a kecskeméti teátrum megnyitásának 125 éves évfordulója alkalmából – közölte az intézmény az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kiállítás egyrészt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Adattárának, valamint magángyűjtők anyagára támaszkodva, másrészt a színház tulajdonában lévő korabeli tárgyakra, jelmezekre, dokumentumokra építve ad rövid áttekintést – a teátrum nyitóelőadására fókuszálva – a korszak színjátszásáról, illetve a színházat tervező Fellner és Helmer építészpáros munkásságáról.

A páholysoron Gajdó Tamás, az OSZMI tudományos munkatársa Jászai Mari mint Gertrudis című gyűjtése látható, hiszen a színházat Katona József Bánk bán című drámájával nyitották meg, amelyben Gertrudis szerepét Jászai Mari alakította.

A nézőtéri büfében Ludmann Mihály művészet- és építészettörténész kiállítási anyaga nézhető meg Helmer és Fellner, a színházépítők címmel. A tárlat végigvezet az Osztrák-Magyar Monarchiában nagy népszerűségnek örvendő, bécsi építészpáros magyarországi munkásságán.

A Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Nemzeti Színház közös kamarakiállításának egyes részei egy utazó tárlat részét is képezik, amelyek 2022 januárjától az ország több színházában is láthatóak lesznek. Az utolsó állomása a jövőre 165 éves fennállását ünneplő Miskolci Nemzeti Színház lesz.

1892-ben I. Ferenc József és Erzsébet királyné trónra lépésének 25. évfordulója alkalmából döntött úgy Kecskemét tanácsa, hogy színházat épít, amelyet 1896-ban adtak át. A kecskeméti teátrum 125 évvel ezelőtt, október 14-én nyitotta meg először kapuit. Az ünnepség három napig tartott, és Katona József legismertebb darabját részben a budapesti Nemzeti Színház művészei játszották.     A 125 éves jubileum méltó megünneplésére a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház vezetése a 2021/2022-es évadban egyebek mellett az Elisabeth című musicalt választotta. A darab bemutatóját Szente Vajk rendezésében október 15-én láthatja a közönség.

Műsorra tűzték 2022. április 15-én a Bánk bán című operát is, amelynek különlegessége, hogy a darab ihlette balettelőadás is csatlakozik hozzá a Kecskemét City Balett társulatának előadásában.

 

MTI