Korniss Péter fotóiból nyílt két kiállítás Párizsban

Kultúra

Korniss Péter fotóiból nyílt két kiállítás Párizsban, a Fotóhónap elnevezésű rendezvénysorozat keretében a párizsi magyar kulturális intézet, a budapesti Várfok Galéria és a párizsi Galerie Keller együttműködésében.

A kolozsvári születésű alkotó munkássága az egyik leggazdagabb magyar fotográfiai életmű. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában.

A párizsi Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban szerda este Változásban címmel megnyílt tárlaton a fotóművésznek az 1967-ben készített, első erdélyi táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokat és az erdélyi vendégmunkás asszonyokat bemutató fotósorozatai láthatók.

Korniss Péter 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, majd tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét. A vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének és kezdőpontjának tekinthető. A fekete-fehér korszakalkotó dokumentumsorozatból összeállított tárlat csütörtök este nyílt meg a Keller Galériában.

A Kossuth-díjjal és Pulitzer emlékdíjjal is kitüntetett Korniss Péter 1937-ben született Kolozsváron, 1949 óta él Budapesten. Dokumentarista fotográfusként több mint ötven évet szentelt az eltűnő paraszti életforma és kultúra megörökítésének. Több mint ötven évet felölelő életműve a kelet-európai régióban történt társadalmi változásokat, a globalizáció visszafordíthatatlan nyomait és a vidéki, falusi közösségek átalakulását örökíti meg.

Az elmúlt évek nagyszabású kiállításai után – többek között a Magyar Nemzeti Galériában, a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeumban, a római Museo di Roma in Trastevere-ben, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban vagy a szentpétervári Rosphoto Fotográfiai Múzeumban volt látható tárlat – Korniss Péter fotósorozatai Párizsban december 4-ig tekinthetők meg.

 

MTI