Letartóztatásban a rablók

Ország

A Balassagyarmati Járási Ügyészség fellebbezést jelentett be annak a három férfinak a letartóztatása érdekében, akikkel szemben a Balassagyarmati Járásbíróság minősített rablás miatt marasztaló ítéletet hozott, ugyanakkor két vádlott esetén az ítélet kihirdetéskor a korábbinál enyhébb kényszerintézkedést alkalmazott, míg harmadik társuk az elítélés ellenére továbbra is szabadlábon maradhatott.

A vád szerint a vádlottak 2018. május 30-án, éjjel, azért mentek egy Nógrád megyei kisközségbe, hogy ott egy korábban kiszemelt házba betörjenek és onnan értékeket vigyenek el.

A kiszemelt ház ajtaját benyomták, két elkövető bement az épületbe, míg társuk kint maradt és figyelt. A házban az egyikük az ágyban fekvő, épphogy elalvó sértetthez ment, nyakát megragadta, száját befogta, a fejére először egy párnát, majd pedig egy plédet szorított azért, hogy a sértett sem felkelni, sem pedig segítségért kiabálni ne tudjon. Ez alatt a másik elkövető a lakásban értékek után kutatott, majd a megtalált készpénzt, ékszereket és egy mobiltelefont magukhoz vették, és futva távoztak a helyszínről. A sértettnek közel 500 000 forintos kárt okoztak, mely nem térült meg.

Az első fokon eljárt Balassagyarmati Járásbíróság a vádlottakat bűnösnek mondta ki csoportosan, a bűncselekmény felismerésére és elhárítására idős koránál korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében, melyet a letartóztatásban lévő első és másodrendű vádlott társtettesként, míg a harmadrendű vádlott bűnsegédként követett el. Ezért az elsőrendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt 12 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra, míg társukat 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította továbbá, hogy az elsőrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélettel szemben az elsőrendű vádlott enyhítésért, míg az ügyész a másik két vádlott esetén a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést. Mivel az ítélet nem emelkedett jogerőre, a bíróságnak nyomban döntenie kellett a kényszerintézkedésről is.

A bíróság az első -, és másodrendű vádlott letartóztatásának fenntartására vonatkozó ügyészi indítványt elutasította és velük szemben csak bűnügyi felügyeletet rendelt el, míg a harmadrendű vádlott letartóztatásának elrendelésére tett ügyészi indítványt szintén elutasította, szabadlábra helyezve a vádlottat.

A bíróság kényszerintézkedésekkel kapcsolatos döntése miatt az ügyészség fellebbezést jelentett be, melynek a másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék helyt adott és az elsőfokú bíróság határozatát valamennyi vádlott tekintetében megváltoztatta: az első -, és másodrendű vádlott esetén letartóztatásukat, míg a harmadrendű vádlott bűnügyi felügyeletét rendelte el.

 

ugyeszseg.hu