Államtitkár: már több mint egymillió embernek nyújt a kormány segítséget

Ország

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében már több mint egymillió embernek nyújt a kormány valamifajta segítséget, támogatást, hogy megvédje és megőrizze munkahelyeiket – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a kormányszóvivő közösségi oldalára szombaton feltöltött videóban.

Schanda Tamás államtitkár és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy biatorbágyi cukrászdában járt, amely igénybe vette a kormány munkahelyvédelmi bértámogatását. A bértámogatási programra már 125 ezer ember jelentkezett, akik havonta és egyénenként több mint százezer forintos támogatást kaphatnak – emelte ki az államtitkár.

A kormányszóvivő a videóban úgy fogalmazott: jó látni, hogy ezek a támogatások nem csak számok papíron, hanem emberek munkájáról és családjaik megélhetéséről is szólnak.

Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán hangsúlyozta: a kormány azon dolgozik, hogy minél több, a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyet mentsen meg, és hogy minél több új munkahelyet hozzon létre. A munkahelyvédelmi bértámogatásra, amelynek keretében elbocsátás helyett csökkentett munkaidőben, “kurzarbeit” keretében lehet foglalkoztatni a dolgozókat, eddig több mint 120 ezer munkavállalóra adtak be kérelmet, ebből 59 ezerre már megkapták a támogatást – ismertette.

A biatorbágyi Kemenes Cukrászda üzemeltetői a videóban elmondták: 48 dolgozóval indultak a csökkentett munkaidős pályázaton és nyolc kollégájukkal az oktatásfejlesztési programon. Heti öt nap termelésük három napra csökkent és nem teljesen nyolc órára napi szinten. Elmondták, azon dolgoznak, hogy ez az arány javuljon és ehhez igazodva szeretnének visszarendeződni.