Függőségeink nyomában

Ország

Tudta Ön, hogy ma Magyarországon a 14-16 éves gyerekek majdnem fele fogyaszt alkoholt alkalmanként, 25%-uk pedig rendszeresen? A magyar kultúrában az alkoholnak jelentős szerepe van, koccintunk megismerkedéskor, megérkezéskor, örömünkben és bánatunkban, ünnepekkor ezzel ünnepelünk, a hétköznapokban pedig sokszor ez a jól megérdemelt jutalmunk egy-egy nehéz nap után.

Legyen szó akár alkoholról, akár másról, a függőség apránként alakul ki. Előbb még hatékony segítségként éljük meg az egyszerűbb problémák megoldásában, a feszültség levezetésében vagy a környezetünkhöz való alkalmazkodásban. A függőségi viselkedés kezdetben nem problémaként van jelen az életünkben, sőt! Kezdetben az a szokás, ami később függőséghez vezet, csak egy olyan, ártatlan dolog, amivel megnyugtató és kellemes hangulatba kerülünk, így tulajdonképpen hatékony módszerként éljük meg a kisebb-nagyobb stresszhelyzetek kezelésében.

Az, hogy már függőség alakult ki, s nem ártatlan kis szokásról van szó, akkor tűnik fel először a függő számára, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy elvesztette az irányítást, s már nem ő kontrollálja az adott viselkedést.

Mi mindentől függhetünk?

Nem csak az alkohol lehet veszélyes. A függőségnek rengeteg típusa létezik, hiszen lehet valaki függő különböző szerektől, mint például drogoktól vagy nyugtatóktól, de jól ismert függőség a dohányzás is. Ritkábban beszélünk róla, de például létezik koffeinfüggőség, játékfüggőség, szociálismédia-függőség, de akár a munka vagy a túlzásba vitt sport is lehet függőségünk tárgya. 

Akkor beszélhetünk függőségről, ha ez egy kényszeres szükségletkielégítésként jelentkezik, amit a függő akkor is képtelen abbahagyni, ha számára vagy környezetére káros következményeket von maga után.

Mit tehetünk?

A legtöbb esetben a függő nem kap ellátást, mert vagy önmaga előtt is tagadja, vagy elbagatellizálja a problémáját. A közvetlen vagy tágabb környezet segíthet neki, hogy megfelelő szakemberhez kerüljön, aki felállíthatja a pontos diagnózist, s segíthet elindulni a változás irányába.

A pszichoterápia során a függőnek könnyebb lesz kapcsolódnia azokhoz a negatív érzésekhez, dolgokhoz, amikkel eddig nem volt hajlandó szembesülni. Nagyon fontos, hogy ez a változás a környezet számára sem könnyű, mert ilyenkor olyan dolgokkal kell szembenézni, olyan dolgokat kell kimondani, ami a család számára is nehéz, akár félelmetes is lehet, s ilyenkor családterápiára is szükség lehet.

Mindfullness, a tudatos jelenlét

A mindfulness, a tudatos jelenlét módszerének elsajátításával a múlt ártalmas mintázatai megváltoztathatóak, de a jelen élethelyzetek is kezelhetővé válnak segítségével. A módszer elsajátításához feltétlenül szükség van arra, hogy a függő személy terápia keretében valóban tisztázza és felismerje érzelmeit. Fontos, hogy megértse a mostani érzéseinek, gondolatainak és ezáltal a kialakult káros viselkedésének múltbeli hátterét, és a tréning során elsajátítsa a tudatos jelenlét képességét. Ezzel a módszerrel képessé válhat arra is, hogy a függőség után az életében keletkező űrt ne egy újabb függőség töltse ki.