A könnyen karbantartható tömlőszivattyúk

Ország

A tömlőszivattyúk, amiket egyébként szokás perisztaltikus szivattyúknak is hívni, roppant sokoldalú készülékek, ráadásul karbantartási igényük is alacsony, így nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek. A tömlőszivattyú kezd olyan iparágakban is egyre nagyobb számban jelen lenni, ahol eddig nem lehetett vele találkozni. 

A tömlőszivattyúk előnyös tulajdonsága

A tömlőszivattyúkat két nagy csoportba lehet besorolni: a szárazon futók csoportjába és a nedvesen futók csoportjába.

A perisztaltikus szivattyú a térfogat-kiszorítás elvén működik, ami számos előnnyel jár. Például viszonylag kíméletesen lehet szállítani. Mivel a kopóalkatrész maga a tömlő, ezért a üzemeltetési és a karbantartási költségei is alacsonyak. Bátran ki lehet jelenteni, hogy nagyfokú higiéniával rendelkezik, ami miatt nagyszerűen használható az olyan magas tisztaságot igénylő területeken, mint például a gyógyszeripar és az élelmiszeripar.

A tömlőszivattyúk nem érzékenyek a szárazon futásra, ráadásul szárazon is önfelszívóak. nem utolsó szempont az sem, hogy korrozív és abrazív anyagok szállítására is használhatóak. A tömlőszivattyúk könnyen megbirkóznak a nagyobb szemcsemérettel és a magasabb gáztartalmú közegekkel is, ezenkívül a magas viszkozitású anyagokat is jól bírják, akár 35.000 MPaS-ig is lehet szállítani.

Amennyiben tömlőszivattyúra lenne szüksége, akkor érdemes megnéznie a Monojet tömlőszivattyú kínálatát.

A tömlő és a szállítandó közeg

A perisztaltikus szivattyúk egyik egyedi és legfontosabb tulajdonsága, hogy kizárólag a tömlő találkozik a szállítandó anyaggal. Ez az egyik olyan paraméter, ami miatt kimondottan felkapott az olyan, korábban is említett, magas fokú higiéniai alapkövetelményekkel rendelkező iparágakban, mint a gyógyszeripar és az élelmiszeripar.

De kár lenne azt gondolni, hogy csak erre a két iparágra korlátozódik a tömlőszivattyúk használata, ugyanis a vegyiparban, a fa-papíriparban, az autógyártásban és az üveg-/kerámiaiparban egyaránt alkalmazzák, és ahogy korábban is említésre került, napról napra bővül azoknak az iparágaknak a száma, ahol mindennapossá válik a használata.

A tömlőszivattyúk karbantartása

A karbantartás sok esetben problémát szokott okozni, nem véletlen, hogy a tapasztaltabb vásárlók szinte azonnal arra kérdeznek rá, hogy mekkora karbantartást igényel az adott eszköz, és annak mennyi az anyagi vonzata.

A tömlőszivattyúk esetében a karbantartás roppant egyszerű, ugyanis ebben az esetben a karbantartáshoz csupán csak a tömlőt kell kicserélni. A forgó és mozgó alkatrészek nem találkoznak a szállítandó közeggel, ezért azoknál a közeg miatt kialakuló meghibásodás kockázata teljesen ki van zárva, továbbá tömlőszelencére, más néven csúszógyűrűs tömítésre és szelepekre sincs szükség.