Áder János

Áder: a fejlődés még fenntartható irányba fordítható, de az idő vészesen fogy

Ország

“Fejlődésünk még fenntartható irányba fordítható, de a rendelkezésre álló idő vészesen fogy. Mindannyiunk felelőssége, hogy mielőbb cselekedjünk” – mondta Áder János államfő az ENSZ által létrehozott Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület szerdai, online fórumán megtartott nyitó beszédében.

Leszögezte: a XXI. század legfontosabb kérdése a víz. A klímaváltozás hatásainak 80 százaléka a vízen, vagyis az aszályokon, az árvizeken, gleccserek olvadásán, a tengerszint emelkedésén keresztül érzékelhető.

Elmondta azt is: az egyre szélsőségesebbé váló időjárás kialakulásában fontos szerepe van annak, hogy nőtt a talajból a levegőbe jutó víz mennyisége. Negyven év alatt pedig megfeleződött az egy főre jutó víz mennyisége, ami harminchat országban csökkent kritikus szint alá.

A lokális megoldások mellett regionális és globális megoldásokra is törekedni kell – hangsúlyozta. Hozzátette: a megelőzés mellett az alkalmazkodás a legfontosabb. A jó döntések meghozatalát pedig segítik a megfelelő információk, ezért jött létre a Víz- és Klímaügyi Vezető Testület, amelynek egyik célja egy globális megfigyelőrendszer kiépítésének segítése 2030-ra – ismertette.

Az így nyert adatok hasznosak lehetnek a gazdáknak, a beruházóknak, a várostervezőknek és a kormányoknak is. A szervezet célja, hogy olyan megoldásokat mutasson fel, amelyben a politikai, gazdasági, környezeti, fenntarthatósági, társadalmi és a nemzetbiztonságot érintő kérdések egyaránt mérlegre kerülnek – fogalmazott.

A magyar államfő az ENSZ vízügyi kérdéseket koordináló szervezetének, a UN-Water elnökének valamint a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkárának felkérésére vállalta el a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület  tagságát. Az öt kontinensről felkért tagok között jelenlegi és volt államfők, volt kormányfők, miniszterek, nemzetközi civil szervezetek és nagyvállalatok vezetői vannak jelen.

MTI

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft