Mi zajlik a fejedben ha sportfogadást kötsz?

Sport

A fogadóirodák rengeteg pénzt termelnek, mert az emberek nem tudnak átgondoltan játszani, csak bíznak a szerencséjükben. De biztos ez? Lássunk egy kis fogadáspszichológiát.

Az internet térhódításával a sportfogadási világ is nagyban megváltozott. Már nem csak az a típusú ember tud fogadásokat kötni, aki szívesen jár el füstös, züllött bukméker irodákba, vagy ikszelget a lottózókban, netalántán kijár a lóversenyre drukkolni, hanem az otthon ülő, zárkózott pénzre vágyóknak is kinyílt ez a lehetőség, hála az online sportfogadásnak. Ez azt is eredményezi, hogy sok olyan ember beszáll a sportfogadásba, a könnyűnek hitt nyeremény reményében, aki mögött nem áll valódi tudás, vagy tapasztalat, csak vaktában próbálkozik. Ez azonban arra fut ki, hogy bár számíthat némi nyereményre, végső soron mégiscsak vesztes szériához jut. Nézzük meg, mi mit tehetünk annak érdekében, hogy ezek ne következzenek be.

  1. Vesztes széria? Maradjunk higgadtak, megfontoltak!

Igazából ez a legnehezebb dolog a sportfogadásban. Mert bár mindenki tisztában van vele, hogy megtörténhet, mégiscsak inkább azt gondoljuk, hogy vagy nem velünk, vagy biztosan nem most.

Még a legrutinosabb játékosokkal is előfordul, hogy néha teljesen elvesztik a fejüket, és az addig gondosan felépített stratégiát sutba vágva felteszik minden pénzüket egy tippre, és aztán szépen elvesztik az egészet.

További problémát jelent, hogy a virtuális számok mögötti pénzösszegeket nehéz reális pénzként kezelni, így könnyelműbben bánunk vele, egyfajta játékként fogjuk fel. Ha nyerünk, az könnyen jött pénznek számít, így nagyobb lelkiismeret-furdalás nélkül játszuk vissza. Ha azonban vesztünk, az sokkal mélyebb nyomot hagy bennünk.

Ez a legfontosabb tanács. Minden esetben tartani kell magunkat az előre kigondolt stratégiához.  Nem szabad hagyni magunkat elcsábulni egy nagyobbnak hitt nyeremény láttán.

Mivel a fogadás lélektana gyakorlatilag úgy működik mint az alkoholé vagy a cigarettáé, ezért nagyon nehéz neki ellenállni, de próbáljuk meg! Mielőtt megtennénk a tétet, minden esetben álljunk meg egy percre, és gondoljuk át, hogy ez-e a helyes lépés. Amennyiben úgy ítélkól meg, hogy igen, akkor vegyük számításba a tévedés lehetőségét is. Hiszen ez egy játék és nem tudomány. Sok a változó és a befolyásoló tényező. A fogadás sikeressége alapvetően mégiscsak fejben dől el.

Járjunk utána mindennek, elemezzünk, mérlegeljünk, döntsünk okosan és higgadtan!

Ha úgy érezzük segítségre van szükségünk, a mightytips.hu oldalán rengeteg tippet, stratégiát és fogadóirodai információt találunk. Mielőtt belevágnánk, mindenképpen olvassunk szakirodalmat és tanuljunk!

  1. Tanuljunk meg kiszállni!

Nagyon fontos dolog, hogy kiszállni nem csak akkor kell tudni ha veszítünk, hanem akkor is, ha nyerünk.

Ebben az esetben is fel kell építenünk egy stratégiát, legjobb ha előre megszabjuk magunknak, hogy egy nap mennyi vereséget szenvedhet el a pénztárcánk. Ha belefutunk egy nagyobb veszteségbe, óhatatlanul azt érezhetjük, hogy vissza kell nyerni azt a pénzt. Lehetőleg azonnal! De ez teljesen felborítja az addig jól kialakított szériát. Szépen lassan haladva, jól kitalált lépésekben kell visszanyerni az elvesztett pénzt.

  • Soha ne rakjunk meg „mindent vagy semmit” téteket!

Ez teljesen felborít mindent, és nagyon kicsi az esélye a sikernek. Meg fogja viselni a játékost mind mentálisan, mind anyagilag.

De nem csak a vesztes szériában kell tudni kiszállni, hanem felfelé ívelésben is. Pontosan úgy kell tenni ezzel is, mint a veszteséggel, érdemes beállítani erre is egy napi limitet.

Ugyanis úgy működik ennek a pszichológiája, hogy amennyiben az ember nyerő szériában van, akkor megnő az önbizalma, és könnyelmű döntéseket fog hozni, hiszen rögtön tévedhetetlennek érzi magát. Ne engedjünk magunknak elcsábulni!

A lényeg az, hogy legyen minden esetben stratégiánk és attól a lehető legkisebb mértékben térjünk el. Kollár Aladár, a Mighty tips szakértője részletesen elemzi a stratégiák fontosságát, érdemes elolvasni.

  1. Hogyan álljunk neki kezdőként?

Amikor látjuk, hogy barátaink milyen sikeresen veszik az online fogadás buktatóit, hajlamosak vagyunk elhinni, hogy az egy mókás, könnyű pénzkereset. Azonban mint mindent, ezt is meg kell tanulni játszani. Éppen ezért kezdetben mindenképpen érdemes a biztonságra törekedni.

Rengeteg külföldi sportfogadási oldal közül választhatunk, végtelen mennyiségű sporttal, mérkőzéssel, és mindenféle extrém fogadási lehetőséggel. Könnyű elveszni a kínálatban.

Éppen ezért, ha most állunk neki, akkor mindenképpen ajánlott magyar oldalt választani.

  • Kezdőként ne rizikózzunk nagyot!

Mivel nálunk minden szerencsejáték a Szerencsejáték Zrt. felügyelete alá tartozik, így nem túl sok a lehetőség az online fogadásra. De éppen ezért ami van, az jól átlátható. Azért is jó választás mert teljesen legálisan űzhető, és a nyeremény teljesen adómentes. Éppen ezért hozta létre a Szerencsejáték Zrt. 2013-ban a tippmixPro oldalt. Ha elolvassuk a tippmixPro vélemények rovatot, láthatjuk, hogy bár vannak hiányosságai, de nagy előnye a legális tartalom, és hogy nem kell az idegen nyelvű menükben lavírozni.  Kezdőknek is könnyen kezelhető felülete van. A különböző sok információban való böngészés helyett egyből rá lehet térni a fogadásra, ami végül is a lényeg. Ha jól ismered a magyar meccseket, akkor mindenféleképpen jó választás.

  1. Mit kezdjünk a nyereménnyel?

Könnyű beleesni abba a hibába, hogy egy sikeres széria esetén az egyre csak gyűlő pénz láttán egyre nagyobb téteket játszunk meg. De vegyük figyelembe, hogy a havi keretünk az egy bizonyos összeg. Ha ezen felül nyerünk, azt vegyük ki! Hiszen az egész fogadósdit eredetileg a pénz miatt kezdtük el űzni. Élvezzük hát a nyereményünket. Így ha veszünk belőle valamit, akkor mindig jó érzéssel fog eltölteni, hogy a munkánknak volt értelme!

Mindent összevetve, a megfelelő lelkiállapot nagyon fontos szerepet játszik a fogadás kimenetelében. Anyagi kérdésekben nehéz megőrizni a higgadtságot, és átgondolt döntést hozni. De mindenképpen érdemes megpróbálni.