Több mint két hónapig nem ihat alkoholt, aki az orosz vakcinát adatja be

Világ
Koronavírus

Az új koronavírus elleni védőoltásra készülőknek az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról – jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője kedden a Komszomolszkaja Pravda című lap rádiójának nyilatkozva.

Popova közölte, hogy a két összetevőből álló vakcina

két oltása között 21 napnak kell eltelnie, és a második injekció után újabb 21 napig tart az immunitás kialakulása. Mint mondta, az első dózis beadását megelőzően legkevesebb két héttel semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani.

Rámutatott, hogy az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a Moszkvában szombaton megkezdett tömeges vakcinációt megelőzően azt mondta, hogy 42 napig kell szüneteltetni az alkoholfogyasztást, valamint az immunrendszert elnyomó gyógyszerek fogyasztását. Hozzátette, hogy a fertőzés elkerülése érdekében maszkot kell viselni, és a távolságtartásra is ügyelni kell.

Szergej Glagolev, az orosz egészségügyi miniszter tanácsadója egy moszkvai orvosi tanácskozáson kedden kijelentette, hogy a Szputnyik V vakcina mindkét komponensével beoltott emberek kevesebb mint 0,5 százaléka kapta el a Covid-19 betegséget. Közölte, hogy az önkéntesek 10 százalékánál volt megfigyelhető “influenzaszerű szindróma”, amely 38 fokot meg nem haladó, parecetamollal könnyen kezelhető lázzal járt. Mint mondta, komoly nem kívánt vagy előre nem látott reakció a klinikai tesztelés során nem jelentkezett.

Glagolev beszámolója szerint a Szputnyik V “posztregisztrációs tesztelésében” 24 ezer önkéntes vesz részt. Közölte, hogy az időközi eredmények szerint a koronavírus-fertőzés veszélye a 42. napra több mint 92 százalékkal csökken. Ígéretet tett rá, hogy a vakcina klinikai tanulmányozására vonatozó részletes adatokat a közeljövőben publikálni fogják a tudományos sajtóban, egyebek között külföldön is.

Popova egyébként a keddi rádióinterjúban úgy vélekedett, hogy a Covid-19 elleni bármelyik vakcina minimum egy féléves védettséget ad.

Az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) és a Roszkoszmosz kedden közölte, hogy Szputnyik V vakcinával fogják beoltani az orosz űrhajósok csapatát és a felkészítő központ személyzetének azt a részét, amely közvetlen kapcsolatba kerül velük.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 097-tel 2 515 009-re emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1 százalékos, az új esetek 19,5 százaléka tünetmentes.
Az aktív esetek száma 488 727, a halálos áldozatoké 562-vel 44 159-re, a felépülteké pedig 24 938-cal 1 981 526-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 80 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 323 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 540 831 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke kedden elmondta, hogy a 450 képviselő csaknem egyharmadánál, 144 embernél mutatott ki a tesztelés antitestet. Közölte, hogy jelenleg 15 orosz honatyát kezelnek kórházban. Emlékeztetett rá, hogy volt olyan idő, amikor 42-en részesültek egyszerre intézményi szakápolásban.
Az alsóháznak eddig egy, Covid-19-ben elhunyt tagja van, a szeptemberben 67 évesen meghalt Vaha Agajev kommunista képviselő személyében.

(MTI)