Fokozott kockázatnak vannak kitéve a pajzsmirigybetegek a koronavírusnak?

Világ

Sajnos még mindig napi szinten a legfontosabb hír a COVID és a körülötte zajló események. Nagyban befolyásolja életünket, kiszámíthatatlan és akarva-akaratlanul is félelmet táplál az emberekbe.

Akinek valamilyen alapbetegsége van – mint például a pajzsmirigybetegség -, joggal érzékenyebb a COVID témára, hiszen nap mint nap halljuk, hogy az alapbetegségben szenvedők fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Megnyugtatásul azonban elmondhatjuk, hogy a pajzsmirigybetegség nem jelent fokozott kockázatot akkor, ha elkapja a COVID-ot.

Hashimoto szindróma és a COVID

A Hashimoto kór nem betegség, hanem a szervezet által adott reakció a pajzsmirigyre. Ebben az állapotban a szervezet idegen szervként tekint a pajzsmirigyre, immunválaszt indít ellene, gyulladást okozva a mirigy állományában. Általában ez a pajzsmirigy-alulműködés egyik leggyakoribb oka. A Hashimoto szindróma csupán egy szervet érint, mégpedig a pajzsmirigyet, így mások tökéletesen ellátják feladatukat.

Az igen ritka, több szervet érintő szisztémás autoimmun betegség azoknál alakul ki, akiknek egyszerre több szervük is károsul, többek között a pajzsmirigy is. A betegség velejárója a súlyos szemtünet. Ekkor szteroid kezelést szoktak alkalmazni. Amennyiben ilyen betegségben szenved és szteroidkezelésre szorul, fokozottabban vigyázzon magára és ha lehet, kerülje el a COVID-ot.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy-túlműködésre általában először 2-3 hetes nagy dózisú gyógyszert írnak fel, ezáltal gyorsan mérséklődik a túltermelés. Az adagot csökkenteni szükséges kis idő múlva. Általában nem okoz mellékhatásokat, igen ritka esetben azonban mégis. Súlyos mellékhatás léphet fel a fehérvérsejtszám nagyfokú csökkenése által. Ez az agranulocitózis, melynek tünetei nagyon hasonlítanak a COVID-fertőzésre. Kaparó torok, láz, influenzaszerű tünetek, fekélyek a szájban. Az utolsó kivételével akár a COVID fertőzésre is gyanakodhat, ezért ha pajzsmirigy-túlműködésre szed gyógyszert és a fenti tünetek jelentkeznek, végeztessen COVID-tesztet, negatív eredmény esetén pedig haladéktalanul keresse fel háziorvosát!

Ha nincs megbízható szakember a közelében, vagy ha tanácsra van szüksége, esetleg PCR tesztet végeztetne, a CMC Déli Klinika minden téren segítségére lesz. 

Pajzsmirigygöbök

Ha pajzsmirigyében kitapinthatóan göböt talál, nem szükséges azonnal orvoshoz fordulni. A pajzsmirigygöbök nagyon nagy számban jóindulatú megnagyobbodások és nagyon lassan növekszenek. Ezalól is van sajnos kivétel, rosszindulatú daganat is képes megbújni a pajzsmirigyben. Ha gyorsan növekszik, ha nagyon aggódik, citológiai mintavételre bizonyos helyeken a járványhelyzet idején is van lehetőség. A CMC Déli Klinikán is kérhet időpontot vizsgálatra, ahol ha rosszindulatú daganatot fedeznek fel, akkor a műtétre is lehetősége van.