Top 5 decentralizált tőzsde

Világ

Ha valaha is vásároltál már kripto valutákat, valószínűleg egy nevesebb tőzsdét választottál, mint például a Binance vagy a Coinbase. Ezek a kereskedési platformok óriási sikert tudhatnak maguk mögött, és az évek során felhasználók millióinak tették lehetővé, hogy bevásároljanak kedvenc digitális valutából. Habár vitathatatlan, hogy a Binance és a Coinbase piacvezetőnek számítanak a kripto piacon, mindkét tőzsde az úgynevezett centralizált tőzsdék csoportjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy egy meghatározott cég működteti őket, illetve egy cég zsebeli be a tőzsde által megvalósított profitot. A tény, hogy egyetlen cég áll a tőzsde mögött több kockázatot is rejt magában. Ha például a tőzsdét hacker támadás éri vagy meghibásodnak a szerverei, elvesztheted a tőzsdén tárolt pénzhez való hozzáférést. Ráadásul a legtöbb tőzsdén részletes személyazonosság igazolási eljáráson kell átesned mielőtt kereskedni tudnál, melynek során számos személyes adatot kell megadnod.

A blokklánc technológia egyik alappillére azonban a decentralizáció és a közvetítők eliminálása. Itt jönnek képbe a decentralizált tőzsdék. A decentralizált tőzsdék egy olyan platformot nyújtanak, ahol a felhasználók közvetlenül egymással kereskedhetnek, bármilyen közvetítő szükségessége nélkül. Ha esetleg ki szeretnéd próbálni milyen előnyöket kínálnak a decentralizált tőzsdék, az alábbiakban összegyűjtöttünk számodra 5 piacvezető DEX-et, amelyek mindenképp megérnek egy próbát. Ha azonban úgy döntesz inkább a jól bevált centralizált tőzsdéknél maradsz, figyelmedbe ajánljuk a Immediate Edge kereskedési platformját.

  1. Uniswap

A Uniswap egy Ethereum-alapú decentralizált tőzsde, amely felhasználóinak ERC-20 tokenekkel való kereskedést tesz lehetővé. A platformot 2018-ban hozta létre Hayden Adams, és azóta óriási népszerűségre tett szert. Ezt kiválóan példázza az a tény, hogy 2021 júniusában a Uniswap napi forgalma elérte a 337 millió dollárt. A Uniswap-on több, mint 5000 token elérhető, így valószínűleg mindenki meg tudja találni kedvenc ERC-20 tokenét. Ráadásul a kereskedési díjak is rendkívül alacsonynak számítanak a piaci átlaghoz képest, hiszen jelenleg csupán 0.3%-ot von le a tőzsde, amelyet a likviditást szolgáltató felhasználói között oszt szét.

  1. SushiSwap

A SushiSwap szintén az Ethereum blokklánc án fut, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különféle tokeneket váltsanak egymással. Decentralizált jellegét kiválóan tükrözi, hogy a platform natív tokenét, a SUSHI-t birtokló felhasználók módosításokat javasolhatnak a platform működésével kapcsolatban, illetve szavazhatnak más felhasználók által előterjesztett javaslatokra. A SushiSwap 2020-ban jött létre egy „Chef Nomi” álnevet viselő személy jóvoltából, a Uniswap nyílt forráskódjának felhasználásával. A tőzsde napi forgalma 2021 júniusában csaknem 180 millió dollár volt, ami nem meglepő, hiszen a platformon nagyjából 1400 token áll a felhasználók rendelkezésére, szintén 0.3%-os kereskedési díjakkal.

  1. PencakeSwap

A SushiSwap-hoz hasonlóan a PencakeSwap szintén a Uniswap forráskódjára épült. Az előzőektől eltérően azonban a PencakeSwap a Binance Smart Chain-en fut, lehetővé téve felhasználóinak, hogy BEP-20 tokenekkel és DAppokkal kereskedjenek. A platformot névtelen fejlesztők csoportja működteti, a kormányzás azonban a felhasználók kezében van, a CAKE token által biztosított szavazati jogon keresztül. A PencakeSwap kínálata kissé alulmarad az előzőekhez képest, hiszen kínálatában általában körülbelül 200-300 token szerepel, azonban a kereskedési díj csupán 0.2%. A tőzsde tervezése letisztult és felhasználóbarát, így kezelése még kezdők számára sem fog különösebb gondot okozni.

  1. 1inch

A 1inch egy kissé eltér az előzőektől, hiszen igazából decentralizált tőzsdék összesítője ként funkcionál. Ez platform más decentralizált tőzsdék kínálatát követi, és a felhasználóknak kimutatja melyeken találhatják a legalacsonyabb árakat és kereskedési díjakat egy adott tranzakcióra. A platform második változata 2020 novemberében jött létre, és 21 decentralizált tőzsdét támogat. A 1inch több ezer tokent támogat, hiszen számos likviditás forrásból merít adatokat a lehető legjobb tranzakció megtalálása érdekében. A platform egyik hatalmas előnye az, hogy nem számol fel díjakat a szolgáltatásaiért. Habár a 1inch használata első pillantásra kissé bonyolultabbnak tűnhet, valószínűleg még a tapasztalatlanabb kereskedők is gyorsan rá fognak érezni a platform működésére.

  1.     Compound

A Compound egy olyan decentralizált tőzsde, amely a tőzsdén lekötött digitális valuták tokenizációjára specializálódott. A tőzsde 2017-ben jött létre Robert Leshner, volt közgazdász ötlete alapján. A tőzsdén a felhasználók a lekötött kriptovaluták kért cserébe cTokeneket kapnak, ami folyamatosan kamatozik, azonban bármikor utalhatják, átválthatják és használhatják lekötött eszközeiket más alkalmazásokon. Ha például úgy döntünk, hogy Ethereumot szeretnénk lekötni, akkor cETH tokeneket kapunk cserébe, amit bármikor visszaválthatunk Ethereumra, az időközben összegyűlt kamattal együtt. Sajnos a platform tervezése inkább a tapasztaltabb kereskedőknek kedvez, ezért ha még kezdő vagy a kereskedés világában, akkor mindenképp javasolt átolvasni néhány útmutatót.

Összegzés

Ez lenne tehát véleményünk szerint az 5 legjobb decentralizált tőzsde. Habár legtöbbjük a felhasználók számát, a napi forgalmat és a felhasználói felületet tekintve egyelőre messze elmarad a piacvezető tőzsdéktől, egy napon talán még a Binance vagy a Coinbase trónfosztására is képesek lesznek. (x)