7 dolog, ami bebizonyítja, hogy az alvás egészséges

Wellness

Mindenki tudja, hogy alvás nélkül sokáig nem lehet bírni, a szervezetünknek szüksége van az alvásra. A kialvatlanság fejfájást, ingerlékenységet, koncentrációhiányt, de még lelki problémákat is elő tud idézni ha hosszú ideig  nem vagyunk kipihentek.

Miért jó ha mindig kipihenjük magunkat?

Sosem gondolunk bele, hogy mennyire fontos az elegendő és megfelelő minőségű alvás. Pedig rengeteg előnye van.

1.   Erősíti a szívet

Ha mindennap tudunk aludni 7-9 órát egészségesebbé tehetjük a szívünket. A szívroham vagy a stroke a hajnali órákban alakul ki leggyakrabban, mert az alvás hatással van az erekre. Az alváshiány összefüggésben van az összes kockázati tényezővel, ami szívbetegséghez vezet.

2.   A rák megelőzhető az elegendő alvással

A kutatók szerint összefüggés van a szervezet melatonin szintje és az éjszakai fényhatás között, ezért az éjszakai műszakban dolgozó embereknél nagyobb eséllyel alakul ki emlő- vagy vastagbélrák. A melatonin egy hormon, ami felelős az álmosságért, de úgy vélik véd a rák ellen, mivel képes visszaszorítani egy daganat növekedését. A melatonin sötétségben termelődik ezért fontos, hogy alvás közben minél kevesebb fény szűrődjön be a szobába.

3.   Stresszcsökkentés alvással

Miután az alvás hiánya növeli a stresszt, a szervezet ingerküszöbe csökken és érzékennyé válik a környezeti hatásokra. Megemelkedik a vérnyomás és elkezd termelődni a stresszhormon, ezek együttesen növelik az infarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát. A felhalmozódott stresszhormon pedig megnehezíti az alvászavar kezelését.

4.   A szervezetben csökken a gyulladás, ha eleget alszunk

A stresszhormon emelkedésével a testünkben könnyebben alakul ki gyulladás, nagyobb eséllyel jelentkezik a szívbetegség, rák, cukorbetegség és a szervezet öregedése is felgyorsul.

5.   Energetizáló alvás

A szellemi vagy fizikai munkától fáradt szervezet könnyebben merül álomba és egy pihentető éjszakai alvás után frissen indul a nap, ettől az energiától tudjuk aktívan eltölteni a napot.

Minőségi lepedők gumis megoldással is kaphatóak, amik szintén elősegítik a megfelelő alvást, hiszen kényelmes, nem zavar pihenés közben és a helyén is marad.

6.   Az alvás élénkíti a memóriát

Az álom és a mély alvás nagyon fontos időszak az agy számára, mert élénkíti a memóriát és létrehozza a kapcsolatokat, amelyekkel felidézhetők az emlékek. Amíg alszunk az agy folyamatosan dolgozza fel az új információkat, összeköti az eseményeket az ingerrel, az érzésekkel és az emlékezettel.

7.   Fogyás elősegítése alvással

A kutatók szerint akik kevesebbet alszanak hét óránál naponta, általában túlsúlyosak. Az alváshiány hatással van a szervezet hormonháztartására, azokra a hormonokra is amelyek az étvágyunkért felelősek.

Összegezve

Az alvás hiánya az egész szervezetre kihathat, azonban ha eleget alszunk, akkor az jót tesz a szívünknek, a szervezetben a gyulladások csökkennek, a stresszhormonok nem halmozódnak fel, így csökken az infarktus és az agyvérzés esélye is. Ezeken kívül még energetizál, élénkíti a memóriát és elősegíti a fogyás lehetőségét is. (x)